Evini bir evcil hayvan ile paylaşmak, senin için hem keyifli vakit hem de huzur kaynağıdır. Tabii bununla birlikte evcil hayvan sahiplenmenin getirdiği birtakım sorumluluklar var. Minik dostunun sağlıklı, mutlu ve güvenli bir şekilde yaşamını sürdürmesi, senin için büyük bir sorumluluk. Kedi ve köpekler, bazı durumlarda evden uzaklaşabilir ve kaybolabilir. Böyle bir durumda evcil hayvanını bulman kolay olmayabilir.

Son zamanlarda gündeme gelmesi ile bütün evcil hayvan dostlarının merak konusu haline gelen mikroçip uygulaması, evcil hayvanların kaybolma riskini minimum seviyeye indirmek konusunda etkili bir çözüm modeli sunuyor. 

Evcil hayvan sahiplenen kişilerin birçoğunun zihninde “Mikroçip nedir?” sorusu oluşur. Mikroçip uygulaması, Türkiye Cumhuriyeti’nde zorunlu hale getirilen ve evcil hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınmasını sağlayan bir işlemdir. Kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, yeni doğan veya sonradan sahiplenilen bütün evcil hayvanlar için mikroçip zorunluluğunu yerine getirmesi gerekir. Mikroçip uygulaması, yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki hayvanlar için geçerli olmayıp bunun dışındaki bütün sahiplenilmiş gelincik, kedi ve köpekler için zorunluluktur.

Evcil hayvanlarda mikroçip uygulaması, hayvanın kimliğinin doğrulanması ve sahibine ulaşmak için gerekli verilerin elde edilmesi için büyük öneme sahiptir. Mikroçip, Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan ve özel bir kimlik numarasına sahip olan bir cihazdır. Mikroçip uygulaması sayesinde evden uzaklaşan ve kaybolan kedi ve köpeklerin bulunması kolay hale gelir. 

hayvanlar
Evcil hayvanlar için zorunlu olan mikroçip takılma işlemi, veteriner kliniklerinin ve hayvan hastanelerinin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlüklerinde uygulanabilir. Eğer evcil hayvanına mikroçip takılması gerekiyorsa sen de veteriner hekimine danışarak randevu alabilir ya da herhangi bir kliniği ziyaret edebilirsin. 
Kedilerde mikroçip, evcil dostunun deri altına takılır. Kürek kemiğine yakın bir bölgeye takılan mikroçip, son derece küçük bir cihaz olduğu için minik dostunun canını acıtmadan kolaylıkla takılabilir. Mikroçip işlemi, veteriner kliniklerinde ve Tarım Müdürlüklerinde farklı mikroçip fiyatları üzerinden gerçekleştirilir.
Kedilerde mikroçip fiyatları, her yıl yeniden güncellenir. Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat 150 ile 300 TL arasında değişiklik gösterebilir.
hayvanlar
Köpeklerde mikroçip uygulaması, kediler için geçerli olan uygulamaya benzerdir. Bir mercimek kadar küçük boyutta olan mikroçip cihazı, köpeğinin kürek kemiklerini kaplayan ince ve gevşek derinin altına takılır. Diğer rutin aşılar kadar kolay ve acısız olan bu işlem, son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Tabii ki bunun için mikroçipi bir veteriner hekim haricinde kimse takmamalıdır. Mikroçip takma işlemi kolay olduğu kadar hassasiyet ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir.
Köpeklerde mikroçip fiyatları da kedilerde olduğu gibi zorunluluktan dolayı bir hayli cüzi miktarlardadır. 2023 yılı itibarıyla köpeklere çip taktırmak için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerde ödemen gereken ücret 75 TL’dir. Bunun yanı sıra eğer özel veteriner kliniğinde çip taktırmak istersen ödemen gereken ücret 100 ile 200 TL arasında değişiklik gösterebiliyor. 2023 yılının başından itibaren mikroçip takımı zorunlu hale geldiği için bu uygulamaya riayet etmeyen evcil hayvan sahipleri için 3 bin 649 TL tutarında bir para cezası söz konusu. Bununla birlikte mikroçip uygulamasından sonra evcil hayvanını terk ettiği tespit edilen kişilere ise yaklaşık olarak 2 bin TL tutarında bir ceza kesilmesi söz konusu.

Mikroçip uygulaması, evcil hayvanına ait birtakım bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı veritabanına kaydeder. Böylelikle her evcil hayvanın HAYBİS adı verilen sistemde birer kimlik numarası olur. Evcil hayvanlara dair bilgiler, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) saklanır.

PETVET’te saklanan evcil hayvan bilgileri şunlardır:

  • Evcil hayvanın adı
  • Cinsiyet, ırk ve türü
  • Pasaport bilgisi
  • Rengi
  • Doğum tarihi
  • Sahibine ilişkin bilgiler (isim, soyisim, telefon numarası ve adres)
  • Acil durumda aranacak kişinin irtibat bilgileri
  •  Sahip değişikliği bilgileri
  • Evcil hayvanın geçirdiği tıbbi operasyon ve aşıların bilgileri
  • Evcil hayvanın tedavi ve ilaç kayıtları
  •  Varsa özel sağlık durumlarına ilişkin bilgiler
hayvanlar
Evcil hayvan mikroçipleri, minik dostlarının cildine yerleştirildiklerinden dolayı ömür boyu kalıcı durumdadırlar. Mikroçiplerin dayanıklılığı en az 25 yıl olarak hesaplanmıştır. Mikroçipler, evcil hayvan sahiplerini, hayvanların bulunduğu yere yönlendiremezler ama söz konusu evcil hayvanı birilerinin veterinere ya da barınağa götürmesi durumunda kurumlar tarafından hayvan sahibine ulaşmak mümkün hale gelir.

Mikroçip uygulaması, 2022 yılı ve öncesinde halihazırda evcil hayvan sahibi olan herkesin yaptırmakla zorunlu olduğu bir uygulamaydı ve son uygulama tarihi 31.12.2022 idi. 2023 yılı itibarıyla ise mikroçip taktıracağına yönelik yazılı beyan ibraz eden evcil hayvan sahiplerinin bir yıl içinde bu yükümlülüğü yerine getirmesi zorunludur. Eğer 2023 yılı itibarıyla yeni bir evcil hayvan sahiplendiysen 60 gün içerisinde mikroçip taktırman gerekiyor. Yeni doğan kedi ve köpeklerde mikroçip zorunluluğu, üç aylık olduktan sonra başlıyor.

Evcil hayvanının sağlıklı ve güvenli bir şekilde hayatını sürdürmesine yardımcı olmak için Allianz Sevimli Dostum Sigortası poliçelerinden yararlanabilirsin. Sen de minik dostunla keyifli ve huzur dolu bir hayatı paylaşmak için hemen Allianz ile iletişime geçebilirsin.