İhracat, uluslararası ticarette en sık kullanılan kavramlardan biri. Hem Türkiye’de hem de dünyada çok büyük bir ekonomiyi oluşturan ihracatın tanımı ve ihracat hakkındaki önemli detaylar, iş dünyasının merak edilen konuları arasında yer alıyor. Sıklıkla ithalat ile karıştırılan ama farklı bir anlama sahip olan ihracat hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için ihracat etmek ne demek ve ihracat örnekleri nelerdir gibi soruların yanıtını aramakta yarar var. Eğer sen de ihracat nedir diye merak ediyor ve hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan bütün bu soruların yanıtlarını detaylıca öğrenmelisin.
İhracat
İhracat nedir sorusuna yanıt olarak bir ülkede kişi ya da kurumların ürettiği mal veya da hizmetlerin yurtdışına satılması yanıtı veriliyor. İhracatın tanımı kısaca “yurt dışına satış” ya da “dış satım” olarak da biliniyor. Türkiye, dünya ekonomisinde ithalat konusunda olduğu gibi ihracat konusunda da bir hayli etkin bir ülke. Ülke ekonomilerinin kalkınması açısından son derece önemli bir faaliyet olan ihracat, hem kurumlara hem de ülke ekonomisine gelir kazandırma konusunda etkili bir ekonomik süreç. Dış ticaret alanının en önemli kavramlarından olan ihracat, bir ülkenin farklı ülkeler ile arasındaki ticari ilişkilerde dış ticaret dengesini oluşturan ayaklardan biri.
İhracat etmek ne demek sorusuna yanıt olarak ülkemizden ve küresel piyasadan farklı örneklerle karşılaşmak mümkün. Örneğin Türkiye’nin Ordu ilinde üretilen fındığın, yurt dışındaki ülkelere satılması Türkiye’nin ihracat hanesine yazılıyor. Bir başka örnekle Çin’in bütün dünyaya pazarladığı Huawei marka telefonlar, Çin’in ihracatı olarak ülke ekonomisine hizmet ediyor. İhracat yapan ülkede üretici ya da hizmeti sunan kurumlar sattıkları üründen dolayı gelir elde ederlerken ülkelerinin de vergi geliri elde etmesini sağlıyorlar. Dolayısıyla bir ülkeden ihraç edilen her ürün, ister devlet kurumlarından ister özel kuruluşlardan olsun, o ülkenin ihracat hanesine yazılıyor ve kamu gelirinin büyümesine yardımcı oluyor.
İhracat
İhracat ne demek sorusunun yanıtı kadar ihracatın nasıl yapıldığı da önemlidir. İhracat süreci için gereken prosedürleri oluşturan üç aşama var. Bu anlamda ihracat kayıt süreci, gümrük işlemleri ve gerekli belgelerin tamamlanması gerekiyor. Sürecin yasal açıdan kusursuz bir şekilde işlemesi için bu aşamaların doğru bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Prosedürler yerine getirildikten sonra ülkelerin gümrük makamları, lojistik sürecinin başlangıcı için gerekli izinleri sağlar ve eğer gerekirse ihracatçı ülkenin makamları tarafından ihracat muayene işlemleri gerçekleştiriliyor. İhracat yapacak olan şirketler, ülkelerindeki ihracat ve ithalatçı ülkedeki ithalat yasalarına uygun hareket etmek durumundalar.
İhracat ve dış ticaret ülkeler için çok önemli. İhracatı ithalatından yüksek olan ülkeler, dış ticaret dengesinde avantajlı bir konuma geliyor. Ayrıca ihracat ne kadar yüksek olursa ülkeye giren döviz miktarı da o oranda artıyor. Bunun sonucunda ihracatçı ülkeler hem küresel ekonomide hem de ulusal ekonomide daha güçlü bir mali yapıya kavuşabiliyorlar. Örneğin Türkiye’de ihracat, ithalattan daha yüksek olduğu sürece KOBİ’lerin ve ülkede hizmet sunan sektörlerin canlılığı artıyor ve refah sürekli hale geliyor.
İhracat

Dış ticarete dair en çok sorulan sorulardan biri de ithalat ihracat nedir sorusu oluyor. Bu iki kavram sürekli olarak birbiriyle karıştırılsa da ihracat ve ithalat nedir sorularının yanıtları birbirinin tersi anlamlara geliyor. Bunun için ithalat ve ihracat nedir bilmek gerekiyor. İthalat, ihracattan farklı olarak yurt dışından mal ve hizmet satın alınmasına verilen isim. Örneğin Türkiye’deki bir kurum, Rusya’daki bir kurumdan ürün ya da hizmet satın aldığında bu eylemin adı ithalat oluyor. Kısacası ihracat ithalat ne demek sorusunun temel cevabı birinin satım diğerinin ise alım anlamına gelmesi.

Bir işletme sahibi olarak varlıklarını güvence altına almak için sen de Allianz Sigorta ayrıcalığıyla sunulan İş Yeri Sigortası hizmetinden yararlanabilirsin.