Yurt dışına çıkmak için gerekli en önemli belgelerin başında pasaport gelir. Peki, pasaport nasıl çıkarılır, pasaport için gerekli belgeler nelerdir, pasaport harcı ne kadardır? Hepsi ve daha pek çok sorunun yanıtını bu yazımızda bulabilirsin.
Pasaport çıkartma için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alman gerekir. Randevu almak için  https://randebu.nvi.gov.tr veya Alo 199’u kullanabilirsin. Ancak randevu öncesinde hazırlaman gereken bazı evraklar vardır.
Seyahat

Pasaport çıkartmak için öncelikle hangi pasaport türüne ihtiyacın olduğunu bilmen gerekir. “Pasaport türleri nelerdir?” sorusunun yanıtını öğrendikten sonra ihtiyacın olan evrakları hazırlamaya başlayabilirsin. Örneğin, bordo pasaport olarak bilinen umuma mahsus pasaport başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • TC kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Bir adet son altı ay içinde çektirilen biyometrik fotoğraf
  • Defter ve harç bedelinin ödendiğine dair makbuz (Öğrenci isen, öğrenci belgeni getirmen durumunda harç bedeli ödemen gerekmez.)
  • Ergin olmayan veya kısıtlı kişiler için muvafakatname

Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport başvurusu için yukarıdaki belgelere ek olarak gerekli olan diğer belgeler şunlardır:

  • Kamu görevlileri, öğretim üyeleri, avukatlar ve ihracatçılar için hususi damgalı pasaport talep formu
  • Emeklilik ya da çekilme gibi sebeplerle işinden ayrılanlar için kadro durumunu anlatan resmi yazı
  • Birinci derece kadrodan emekliliğe ayrılan belediye başkanları için SGK’dan alınan durumlarını gösteren resmi yazı

Gri pasaport olarak bilinen hizmet damgalı pasaport başvurusu için bordo pasaport başvurusunda gerekli evraklara ek olarak şu belgeler gereklidir:

  • Hizmet damgalı pasaport talep formu
  • Kamu görevi dışındaki kişiler için talep formuna ek olarak görev onayı
Alacağın pasaport türüne göre yukarıdaki belgeleri tamamlayarak, randevu günü ve saatinde ilgili kuruma giderek başvurunu gerçekleştirebilirsin.
Hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurusu için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport başvuruları için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurabilirsin.
Başvurmayı düşünen çoğu kişi Pasaport ne kadar sürede çıkar diye merak etmektedir. Tüm belgelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayarak, randevu günü ve saatinde ilgili kuruma gidip işlemlerini tamamlaman halinde, beş ila yedi iş günü içinde pasaportun çıkmış olur. Ancak başvurun tatil, bayram, umre, hac sezonu gibi yoğun zamanlara denk gelirse, bu süre biraz daha uzayabilir. Bu nedenle pasaport başvurunu seyahatinden en az iki hafta önce yapmanda fayda vardır.

Pasaport ücretleri geçerlilik süresine göre değişkenlik gösterir. Buna göre 2023 yılı pasaport ücretleri:

  • 6 aylık pasaport harç bedeli 689,70 TL (Defter bedeli ile birlikte toplam 1190,70 TL)
  • 1 yıllık pasaport harç bedeli 1008,30 TL (Defter bedeli ile birlikte toplam 1509,30 TL)
  • 2 yıllık pasaport harç bedeli 1646,10 TL (Defter bedeli ile birlikte toplam 2147,10 TL)
  • 3 yıllık pasaport harç bedeli 2338,50 TL (Defter bedeli ile birlikte toplam 2338,50 TL)
  • 4 - 10 yıllık pasaport harç bedeli 3295,50 TL (Defter bedeli ile birlikte toplam 3796,50 TL)

Defter bedeli: 501 TL

Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için harç bedeli alınmaz.

Pasaport harç bedeli ve defter ücreti; anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri, vergi dairesi müdürlükleri ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın https://ivd.gib.gov.tr adresi aracılığı ile ödenebilir.

Öncelikle pasaportunu kaybettiğinde 24 saat içerisinde polise bildirmen gerekir. Eğer pasaportunu yurt içinde kaybettiysen il ya da ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında kaybettiğinde ise dış temsilciliklere veya konsolosluklara kayıp bildiriminde bulunman gerekir. Özellikle yurt dışındayken pasaportunu kaybetmen halinde Türkiye temcilciliklerine müracaatta bulunarak geçici pasaport belgesi çıkarabilir ve dönüş seyatin için bu belgeden yararlanabilirsin.

Yurt dışında gerçekleşen kayıp vakalarında pasaportunu kaybettikten sonra elçiliklerden temin edeceğin geçici evrakla dönüşünü gerçekleştirmenin ardından il veya ilçe nüfus müdürlüklerinden randevu alarak pasaportunu yeniden çıkarman mümkündür. Yani pasaportunu yurt dışında kaybedersen bulunduğun ülkede yeni pasaport çıkarman mümkün değildir. Yurt dışında pasaport kaybı durumlarında sadece Türkiye’ye dönemek için geçici pasaport belgesi alabilirsin. Bu işlem için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kimlik belgesi
  • Kimliğinin fotokopisi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Son seyahatini belgeleyen bilet ya da otel rezervasyonu gibi evraklar
  • Pasaportun kaybolduğuna dair tutulan tutanak ve kayıp pasaport beyannamesi
  • Defter ve harç bedelinin ödendiğini gösteren dekont/makbuz (Öğrenci belgesinin mevcudiyeti durumunda bu bedel ödenmez)
  • 18 yaş altı veya kısıtlı bireyler için muvafakatname
Pasaport

Pasaportun kaybolması durumunda kalan pasaport süresi yeni pasaporta aktarılabilir. Vize için aynı durum söz konusu değildir. Pasaportun kaybolması halinde mevcut vizenin iptal edilmesi ve yeniden vize başvurusu yapılması gerekir. Bu sürecin izlenmesi için ilgili ülke temsiliciliklerine veya konsolosluklarına beyan edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Pasaportun kaybolduğuna dair tutulan tutanak
  • Kayıp pasaport beyannamesi
  • Kimlik belgesi
  • Vize iptal talebi dilekçesi

Pasaportunu aldıktan sonrasında vize istemeyen birçok ülkeye havaalanı kontrol gişelerinde pasaport kontrolünden geçerek seyahat etmen mümkündür. Vizesiz ülkeler listesi içerisinde bulunan ülkelere sadece pasaport kontrolü ile giriş mümkünken vize şartı aranan ülkelere giriş için prosedür farklıdır. Vize isteyen ülkelere gidebilmek için yeni pasaportunu aldıktan sonrasında vize başvuru süreçlerini yeniden işletmen gerekir.

Kayıp pasaport için ödenmesi gereken harç bedelleri pasaport süresine göre değişkenlik gösterir. Bu noktada pasaport harç bedellerinin her yıl Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ile değiştiğini unutmamak gerekir. 2023 yılı itibariyle süresine göre ödenmesi gereken kayıp pasaport harç bedelleri tabloda verildiği gibidir:

Daha fazlasını görmek için kaydırın

Süre Pasaport Harcı

Pasaport Defter Bedeli

Toplam
6 ay 689,70 TL 501,00 TL 1190,70 TL
1 yıl 1008,30 TL 501,00 TL 1509,30 TL
2 yıl 1646,10 TL 501,00 TL 2147,0 TL
3 yıl 2338,50 TL 501,00 TL 2839,50
4-10 yıl 3295,50 TL 501,00 TL 3796,50 TL
Vize ile ya da vizesiz yurt dışında seyahatini güvenli kılabilmek için mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırarak kendini güvence altına alman gerekir. Seyahat sağlık sigortası yaptırman pasaport kaybı, pasaportun çalınması, beklenmeyen nedenlerle seyahatinin iptal olması gibi durumlarda ortaya çıkabilecek maddi kayıpları engellemek adına önem arz eder. Sen de Allianz’la yurt dışındayken de kendini güvende hissedebilirsin.