Görkemli Bir Doğa Harikası : Kuzey Işıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya'nın doğal harikalarından biri olarak sayılan kuzey ışıkları genellikle kuzey yarımkürede görülüyor ve buradan seyredilme imkânı buluyor. Kuzey kutup ışıkları Eylül’den Ekim’e ve Mart’tan Nisan’a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası’nın adı Aurora’dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas’tan alıyor.

Genelde yeşilimsi bir parıltı ya da soluk kırmızı renkte görülüyor. Dünyanın manyetik alanı tarafından şekillendirilen ışıklar sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bu fenomene ‘’Ruhların Dansı’’ da deniyor.

Kuzey ışıkları
Kuzey ışıkları ya da kutup ışıkları aynı zamanda "Aurora Polarsi" olarak da adlandırılıyor. Astronomik bir fenomen olan bu görsel şölen, gece gökyüzünde ara sıra görülen renkli ışık hüzmeleri olarak da tanımlanıyor.

Kuzey ışıklarını Alaska ya da Grönland gibi bazı bölgelerde yılın pek çok gecesinde görebilirsin. Aslında günün her saatinde görünebilen bu ışıklar için çıplak gözle gözlemlemek için karanlık olması bekleniyor. Daha yüksek enlemlerde Alaska, Kanada ya da Antarktika gibi Dünya’nın kutuplarına yakın yerlerinde çok daha sıklıkla gözlemlenebiliyor. Buna karşılık ekvatora daha yakın bölgelerde ve Meksika kadar güneyde görüldükleri de oluyor.

Kuzey ışıklarını görmek için en yakındaki kutup yönüne bakman yeterli. Yani kuzey yarımküredeysen kuzey ufkuna, güney yarım küredeysen güney ufkuna yönünü çevirebilirsin.

Karlı Dağ

Kuzey ışıklarını 2021 yılı itibariyle en iyi görebilmek için gidebileceğin yerler şunlardır:

  • Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın Kuzey Bölgeleri
  • Kuzey İsveç’te Abisko Ulusal Parkı
  • İzlanda’da Reykjavik
  • Kuzey Rusya’da Moskova, St. Petersburg Şehirleri
  • Hudson Körfezi Kıyıları
  • Kuzey Kanada Kasabaları ( Yellowknife ya da Whitehouse)
  • Alaska’nın Batı Kıyısı
  • Fairbanks, Alaska, ABD

Kuzey ışıkları manyetosferdeki bozukluklar sonucu ortaya çıkıyor. Manyetosferdeki bozukluklar manyetosferik plazmada yüklü bulunan parçacıkların yönünü değişime uğratıyor. Daha sonra bu parçacıklar özellikle elektronlar ve protonlar üst atmosfer tabakasına çöküyor. Bu hareketlerin neden olduğu iyonlaşma ile atmosferdeki bileşenlerin uyarılması sonucunda değişik yoğunlukta ve renkte ışıklar yayılıyor.

Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinin çevresindeki bantlarda oluşan Aurora formunu kesinlikle görülmesi gereken güzellikler arasında yer alıyor. Güneş sistemindeki gezegenlerin bazıları, doğal uydular, kahverengi cüceler, kuyruklu yıldızlar bahse konu Auroraların asıl yerleşim yerleri, esas lokasyonu olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle Dünya atmosferine geçen enerjik elektron ve proton parçacıkları atmosferi etkiliyor ve bu etkileşim sonucu çeşitli renklerde kuzey ışıkları ortaya çıkıyor. Görülen renklerin moleküllerin yapısı ile yakından bağlantılı olduğu biliniyor. Moleküllere göre görülen renkler şu şekilde oluyor:

  • Oksijen molekülü sarı, yeşil, kırmızı renkte ışık veriyor.
  • Nitrojen molekülü ise mavi, mor ve kırmızı tonlarda görünüyor.

Güneşten akan yüklü parçacıklar Dünya atmosferindeki yüksek moleküllerle çarpışıyor ve bu çarpışma moleküllerin parlamalarına yol açarak kuzey ışıklarını oluşturuyor.

Kuzey Işıkları

Kuzey ışıkları ideal zamanlamanın Eylül ve Mart ayları arasında gözlemleniyor. Kuzey ışıklarının en iyi görüntülerini izleyebilmek için gecenin karanlık, gökyüzünün ise berrak olmasını beklemen gerekiyor.

Kuzey ışıklarının yakalanması için bilim insanları 22:00 ile 03:00 saatleri arasını en ideal zaman olarak işaret ediyor. Bulut örtüsü bu ışıkların görülmesini ciddi şekilde engelliyor. Bu nedenle bilim insanları tarafından Aralık gibi bol yağışlı aylarda bu ışıkları seyretmen önerilmiyor. Ancak yılın diğer aylarında en sevdiğin kişi ile bu ışıkları izlemek için hemen uçak biletlerine bakmaya başlayabilirsin. Başına gelebilecek olumsuz muhtemel olaylar içinse Allianz Seyahat Sigortası yaptırarak rahat ve keyifli bir yolculuğa çıkabilirsin.