Yangın Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Yangın Sigortası Neleri Kapsar?
Yangın sigortası temel olarak yangının, yıldırımın ve infilakın veya bunların neden olduğu dumanın, buharın ve hararetin mallar üzerinde yarattığı zararı kapsıyor. Prensip olarak her türlü bina, konut ve iş yeri yangın sigortasının kapsamında kabul edilirken taraflar dilerse kömürlük, müştemilat, su deposu ve garaj gibi ek mekanları da teminat kapsamına dahil edebiliyor.
Aşağıdaki risk durumları kural olarak yangın sigortası kapsamında olmamakla birlikte ek teminatlar ile kapsama dahil edilebiliyor:
- Grev lokavt hareketleri
- Terör
- Deprem ve yanardağ patlamaları
- Kar ağırlığı
- Araç veya uçak çarpması
- Su baskını
- Fırtına
Yangın sigortası kapsamına dahil edilemeyen riskli durumlar ise şu şekilde:
- Savaş, isyan, darbe ve ayaklanma halleri
- Kamu otoritesinin sigortalı mallar üzerinde gerçekleştirdiği tasarruflar
- Nükleer faaliyetler
- Sigortalı malın kendi kusurları
- Sigortalı malın ateşe maruz bırakılması
- Elektrikle çalışan aletlerin yangın çıkmaksızın cereyana maruz kalması
- Mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihazlarda zarar oluşması
Yangın Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Kimler Yangın Sigortası Yaptırmalı?
Yangın Sigortası Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ev veya İş yeri Sigorta Ettirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Evi veya iş yerini sigorta ettirirken karşılaşılan “bina değeri” kavramını iyi bilmek gerekiyor. Poliçede yer alan bina değeri kavramı evin baştan aşağı yeniden inşa edilmesi halinde ortaya çıkacak masrafları ifade ediyor.
Ev veya iş yeri sigortası yaptırırken ayrıca sigorta kapsamındaki malların değerine dikkat etmek gerekiyor. Sigorta bedeli çok yüksek beyan edilmedikçe bu konuda sigorta eksperleri herhangi bir teftiş yapmıyor. Öte yandan bir zarar meydana geldiğinde mallar çalınmışsa veya başka bir nedenle incelenemiyorsa sigorta malların faturasını görmek isteyebiliyor. Bu nedenle bu tür evrakların saklı tutulmasında fayda var.
Değerli Özelliği Olan Varlıklar Sigorta Teminatına Dahil Edilebilir mi?
Sigortalı Malın Mülkiyeti Değiştiğinde Yangın Poliçesinin Durumu Ne Oluyor?
Sigortalının Ölümü Durumunda Yangın Poliçesinin Durumu Ne Oluyor?
Yangın Sigorta Poliçesinde Prim Nasıl Tespit Edilir? Her Şirket Farklı Fiyat Verebilir mi?
Yangın sigortası primleri devlet tarafından belirlenen primler kapsamında olmadığından sigorta şirketleri serbest piyasa koşulları çerçevesinde prim miktarlarını kendileri belirleyebiliyor. Yangın sigortası fiyatları belirlenirken teminatların kapsamı ve sigortalanan malların değeri dikkate alınarak sigorta şirketi tarafından risk analizleri yapılıyor.
“Yangın sigortası özel türleri nelerdir?” konusu üzerinde de kısaca durmak gerekiyor. Yangın sigortasının ev yangın sigortası veya iş yeri yangın sigortası gibi özel türleri olabiliyor. Konut yangın sigortası da denilen ev yangın sigortası adından da anlaşılacağı üzere evleri teminat altına alırken iş yeri yangın sigortası iş yerlerini güvence altına alıyor.
Kısaca yangın sigortasının bu özel türleri sigorta kapsamının hangi mal varlığına yönelik olduğunu ortaya koyuyor. Sen de yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı yangın sigortası yaptırarak, evini güvence altına alabilirsin.