Slovenya Vize Rehberi:
Slovenya Vizesi Nasıl Alınır?

Seyahat etmek isteyen vatandaşlar, Slovenya'nın vize isteyip istemediğini merak eder. Slovenya Schengen vizesi kapsamına dahil olur ve bu vize kapsamında 90 gün ile sınırlı olan kalma hakkı tanır.
Slovenya'ya yapacağınız seyahatin amacına göre farklı vize türlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Slovenya ziyaretinizden önce Slovenya nüfus, ulusal vize ve transit vize türüne başvuru sağlayabilirsiniz. Gezilecek yerleri ve turistik mekanlar hakkında bilgi sahibi olarak gezinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Turistik Vize

Turistik vize, Slovenya'ya turist amaçlı ziyaretlerle gitmek isteyenler için verilir. Kısa süreli verilen turistik vize, Slovenya Schengen vizesi olarak da geçer. 90 günlük ziyaretler için geçerli olan Slovenya turist vizesi başvurusu yaparken konaklama rezervasyonları, seyahat planı ve dönüş bileti gibi belgeler sunulması gereken önemli evraklar arasında yer alır.

Ticari Vize

İş amaçlı seyahatler için verilen Slovenya vizesi, iş toplantıları, konferanslar, fuarlar ve ticari görüşmeler için Slovenya'ya gitmek isteyen kişilere yöneliktir. Davet mektubu ve iş ilişkisinin kanıtı gibi belgeleri gerektirebilir.

Slovenya vizesine başvuruda bulunurken vize başvuru formu son derece önemli olur. Bu form, kişisel bilgilerinizi, seyahat planlarınızı ve başvurunuzun amacını içerir.
Ad, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, uyruk gibi kişisel bilgilerinizin yer aldığı Slovenya vize başvurusu formu resmi bir belge niteliği taşıdığı için son derece önemlidir. Pasaport numaranız, veriliş tarihiniz ve geçerlilik süreniz gibi önemli bilgiler de bu forma girilmelidir. Pasaportunuz bulunmuyorsa “Pasaport nasıl alınır?” konusunda gerekli desteği alabilirsiniz. Bunun yanında mevcut pasaportunuzu kaybettiyseniz "Pasaportumu kaybettim ne yapmalıyım?" konusunda gerekli desteği alabilmeniz mümkündür. Ayrıca kalacağınız yerin adresi, kalış süresi, seyahat amacı ile konaklama rezervasyonları, seyahat sigortası ve dönüş bileti gibi ek belgeler de form ile birlikte sunulmalıdır.
slovenya vize rehberi ücret
Slovenya vizesine başvuru yaparken bazı şartları yerine getirmeniz son derece önemlidir. Örneğin geçerli bir pasaport, doldurulan vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, konaklama rezervasyonları, dönüş bileti ve maddi durumunuzu gösteren ek belgeler istenen şartlar arasında bulunur.
Vize başvuruları, Slovenya Konsolosluğu ve vize başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Başvuru yapılacak olan yer, başvuru türüne ve başvuru sahibinin ikamet ettiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
Vize reddi ile karşı karşıya kalmamak için gereken evrakları net bir şekilde hazırlamanız gerekir. Bunun dışında Türkiye'den yurt dışına çıkış için talep edilen yurt dışı çıkış harcı ödemesi de yapılması önem taşır. Aksi takdirde pasaport kontrolü sırasında sorunla karşılaşabilmeniz olası bir durum olur. Gerekli evrakların tam listesini ise aşağıdaki şekilde inceleyebilirsiniz.
Daha Az Göster
Vize için gereken biyometrik fotoğraf ölçüleri 35x45 mm boyutlarında olmalıdır. Fotoğraf, güncel halinizi yansıtmalı, beyaz arka plan üzerine çekilmeli ve yüzünüzü net bir şekilde göstermelidir.
Vize başvurusu yapmak için ilk olarak Slovenya vize randevu almanız gerekir. Randevuyu Slovenya'nın Türkiye'deki konsolosluklarından ya da vize başvuru merkezlerinin internet sitelerinden online olarak alabilirsiniz. Randevunuzu alırken başvuru yapacağınız vize türünü ve uygun tarihleri belirtmeniz gerekir.
Vizenin çıkma süresi, başvurunun yapıldığı döneme ve başvuru yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde sonuçlansa da yoğun dönemlerde bu süre uzayabilir. Bu nedenle seyahatinizden önce başvurularınızı yaparak vizenizi almanız önem taşır.
slovenya vize rehberi

Vize türüne ve başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik gösteren Slovenya vize ücreti;

  • Yetişkinler (12+): 90 Euro,
  • Çocuklar (6-12 yaş arası): 45 Euro,
  • Çocuklar (0-6 yaş arası): Ücretsiz

olarak listelenebilir. Bu ücretleri başvuru sırasında ödemeniz gerekir ve vize başvurunuz reddedildiği takdirde iade edilmez.

Vize ücretini, başvuru yapacağınız konsolosluklar ya da vize başvuru merkezleri üzerinden ödeyebilirsiniz. Başvuru sırasında nakit ödeyebileceğiniz gibi kredi kartı ya da havale yöntemiyle de ödeme yapabilme şansınız bulunur. Bunun yanı sıra Türkiye’den yurt dışına çıkacak olan vatandaşlar için ödenmesi gereken yurt dışı çıkış harcı yer alır. Bu harcın ödenmemesi durumunda pasaport kontrolü sırasında sorun yaşanabilir. 
Bazı kişiler Slovenya vizesinden muaf tutulabilir. Bunlar arasında diplomatik pasaport sahipleri, Schengen bölgesinde oturma izni olan vatandaşlar, Slovenya ya da başka bir Schengen ülkesinde aile üyesi olan AB vatandaşları yer alır.

Slovenya vize başvurusu yapmanızın ardından başvuru sorgulama ile vizenizin reddedilip edilmediğini anlayabilirsiniz. Çeşitli nedenlerle Slovenya vize başvurunuzu reddedebilir. Bu nedenlerin en yaygın olanları ise eksik veya yanlış belge sunmanızdır. Başvuru öncesinde sizlerden istenen belgelerin tamamının doğru ve net bilgilerle doldurulmuş olması önem taşır. 

Bunun yanı sıra seyahat amacınızı net belirtmemeniz ya da seyahat sonrasında ülkenize döneceğinizin garantisini verememeniz de vize reddedilmenizin sebepleri arasında bulunur. Maddi durum yetersizliği ile vize başvuru formunun yanlış doldurulması bir diğer ret sebebi olur. Bunun dışında daha önceki ziyaretleriniz de Slovenya ya da diğer ülkelerde vize ihlalleri gerçekleştirdiyseniz vizenizin reddedilmesinin sebepleri bunlar olabilir.

Slovenya vize reddi ile karşılaşmanız durumunda itiraz etme hakkınız bulunur. Vize reddi kararına karşı ret nedenlerini belirten bir itiraz dilekçesi ile başvuruda bulunabilirsiniz. Yaptığınız itiraz başvurusu, reddi veren konsolosluğa ya da Slovenya ile ilgili makamlarına yapılabilir. Vize reddinize itirazı belirli sürede gerçekleştirmeli ve eksik ya da yanlış belgelerinizi düzelterek başvurunuzu yenilemelisiniz.