Bir ülke vatandaşı için en önemli resmi evraklardan biri olan pasaport, sahip olan kişiler için büyük sorumluluklar doğurur. Türkiye vatandaşları için kimlik belgesi işlevi de gören ve son derece kritik bir öneme sahip olan pasaport, hangi ülke pasaportu olursa olsun kaybolması durumunda sahibi için birtakım sorunlara yol açabilir. Eğer sahip olduğun pasaport kaybolursa bu durumda izlenmesi gereken birtakım adımları yerine getirmeli ve ardından yeni pasaport almak için başvuruda bulunmalısın. Pasaport kaybı durumunda izlemen gereken adımları merak ediyorsan senin için hazırladığımız bu rehberdeki ayrıntıları inceleyebilirsin. 
Pasaportunu kaybeden kişiler, kayıp pasaport yenileme sürecinde herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştiremezler. O nedenle kayıp anından hemen sonra ilgili süreçleri başlatmak gerekir. Eğer yurt dışında pasaport kayıp yenileme süreci başlatman gerekirse bu durumda Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı yurt dışı temsilciliklerinde geçici evrak işlemi yaptırmalı ve “geçici pasaport” almalısın. Geçici pasaport ile ülkene dönüş yapabilirsin ve Türkiye’de pasaport kayıp yenileme süreci için işlemlere başlayabilirsin. Yeniden pasaport sahibi olmak için pasaport kayıp bildirimi yaptıktan sonra ilgili evrakları tamamlayarak pasaport kayıt ücreti dekontu ile birlikte başvurunu gerçekleştirebilirsin.
Pasaport

Eğer kaybettiğin pasaport, geçerlilik tarihini koruyorsa bu durumda pasaport kayıp bildirimi ile birlikte bir rapor işlemi gerçekleştirilir. Kayıp olan ve rapor edilen pasaportlar, rapor resmiyet kazandığı an itibariyle geçerliliğini yitirir. Bir pasaport kayıp olarak bir kez rapor edildikten sonra sahibi tarafından bulunsa dahi kullanılamaz ve tekrar kullanıma açtırılamaz. Rapor edilen pasaport her şekilde iptal edilir ve yeni başvuru yapmak gerekir. Eğer geçerlilik süresini doldurmuş bir pasaportunu kaybedersen bu durumda pasaport geçersiz olduğu için rapor tutulmasına gerek yoktur.

Pasaport kayıp tutanağının ardından geçici pasaport çıkartılmadığı takdirde vizesiz ülkeler listesi dahilindeki pasaportsuz girilebilen ülkeler haricinde herhangi bir ülkeye seyahat etmek mümkün değildir.

Yeni pasaport nasıl alınır sorusunun yanıtı birkaç adım üzerinden ifade edilebilir. Bunun içinde yeniden pasaport başvurusu yapman ve yeniden pasaport harcı yatırman gerekir. Pasaport kayıp ücreti 2023 yılında olduğu gibi her yıl güncellenir ve güncel pasaport ücreti üzerinden yaptığın ödemenin dekontuyla birlikte pasaport yenileme evraklarının tamamını hazırlaman önemlidir.
Pasaport

Pasaport yenileme işlemi için Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne (NVİ) başvuru yapmalısın. Pasaport başvuru işlemleri randevusu için 199 numaralı çağrı merkezini arayabilir ya da NVİ online randevu ekranını ziyaret edebilirsin. Pasaport kayıp bildirimi yaptıktan sonra bordo pasaport ya da yeşil pasaport yenileme işlemlerinde, ilk başvuru sürecindeki gibi pasaport geçerlilik süresi belirlenir ve bu çerçevede belirlenen pasaport kayıt ücreti, randevu tarihine kadar ödenir.

Yeni pasaport randevu sürecinde gerekli kurumlara ibraz etmen gereken evraklar şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı (Geçici kimlik belgesi de geçerli olur)
  • Bir adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Pasaport sahibi öğrenci ise öğrenci belgesi
  • Kayıp pasaport beyannamesi

Gerek bordo pasaport gerek yeşil pasaport başvurusunda bulunurken bütün evrakların eksiksiz ve güncel olması zorunludur. Aksi durumda pasaport yenileme işleminde aksaklıklar oluşabilir.

Pembe pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaport, Türk pasaportu taşıyan yurttaşların Türkiye dış temsilciliklerinden edinebileceği bir evraktır. Geçici pasaportların geçerlilik süresi bir aydır. Bu süreçte pasaport kayıp başvurusu yapılmalı ve yenileme süreci tamamlanmalıdır. Bununla birlikte yurt dışından Türkiye’ye seyahat için gerekli olan geçici pasaport, tek sayfadan oluşur ve pasaport sahibi Türkiye’ye girdiği anda kendisinden geri alınır. 
Pasaportunu kaybettiğin sırada eğer başka bir ülkedeysen bu durumda seninn için yardımcı olacak kurumlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni o ülkede temsil eden dış temsilciliklerdir. Bu anlamda büyükelçilik, başkonsolosluk ve konsolosluklara bağlı kuruluşlar ile iletişime geçebilir ve Türkiye’ye geri dönüşün için gerekli olan süreç hakkında resmi kuruluşlardan destek alabilirsin.
Pasaport
Pasaport yenileme ücreti de ilk pasaport başvuru ücretleri ile aynı miktardadır. 2023 pasaport ücretleri şu şekilde belirlenmiştir:

Daha fazlasını görmek için kaydırın

Süre

Harç Bedeli

Defter Bedeli

Toplam

6 ay

1.034,55 TL

501,00 TL

1.535,55 TL

1 yıl

1.512,45 TL

501,00 TL

2.013,45 TL

2 yıl

2.469,15 TL

501,00 TL

2.970,15 TL

3 yıl

3.507,75 TL

501,00 TL

2.970,15 TL

3+ yıl

4.943,25 TL

501,00 TL

5.444,25 TL

Pasaport yenileme ücretlerinde harç bedelinden muaf pasaport türleri nelerdir sorusunun yanıtı yeşil pasaport olarak da bilinen hususi pasaport ve hizmet damgalı pasaport türleridir. Bu iki pasaport türü için yalnızca defter bedeli ödenir. 
Sahip olduğu pasaportu herhangi bir şekilde kaybeden ya da pasaportu çalınan kişiler için herhangi bir cezai yaptırım uygulanmaz. Ancak pasaportun özellikle farklı bir ülkede kaybolması ya da çalınması, pasaport sahibinin zor durumda kalmasına yol açacağı için pasaportun güvenliği konusunda son derece dikkatli olmakta ve pasaport kaybını önleyecek tedbirleri almakta büyük yarar var.
Pasaport
Pasaportunu kaybetmemek için her şeyden önce yanında taşırken güvenli bir biçimde taşımalısın. Pasaportunu taşırken özel olarak tasarlanan pasaport kılıflarını kullanabilir ve çantanda güvenli bir yerde saklayabilirsin. Bununla birlikte pasaportunun kaybolması durumunda gerekli işlemleri daha kolay bir şekilde başlatmak için pasaportunun fotokopisini taşıyabilir ve fotoğrafını cep telefonunda saklayabilirsin.