Romanya seyahatinde bulunmak isteyen vatandaşlar "Romanya vizesiz mi?" sorusunu merak eder. Evet, Romanya giriş ve çıkışları için vize şartı mevcuttur. Öncelikle güncel bir pasaportunuz olduğundan emin olmanız gerekir. Öyle ki, yurt dışı seyahatlerinizde ilk olarak “Pasaport nasıl alınır?” konusunu göz önünde bulundurmalısınız. Gerekli adımları attıktan sonra Romanya ziyareti için vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Romanya Vize Rehberi:
Romanya Vizesi Nasıl Alınır?
Romanya Vize İstiyor mu?
Romanya Ne Zaman Schengen Ülkesi Oldu?
Schengen bölgesine 31.03.24 tarihinde dahil olan Romanya, Schengen vizesi ile başvuruları kabul eder. Bu tarihten itibaren ülkeye giriş ve çıkış için vize alma yükümlülüğüne sahip vatandaşlar, Schengen vize kurallarını uygulamalıdır.
Romanya Vize Türleri Nelerdir?
Romanya ziyaretlerinde amacınıza uygun pek çok farklı vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Örneğin Romanya'da çalışacaksanız Romanya çalışma vizesi, eğitim için gidecekseniz eğitim vizesi, başka bir ülkeye geçiş yapacaksanız transit vize gibi pek çok farklı vize türüne başvuruda bulunabilirsiniz. Temelde kısa ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılan vize türleri arasından amacınıza uygun olana başvuruda bulunmanız önem taşır.
-
Kısa Süreli
-
Uzun Süreli Vize
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Romanya ziyaretinizin 90 güne kadar sınırlı olduğu durumlarda verilen C Tipi vize turist, ticari, aile ya da arkadaş ziyareti, kültürel ve sportif etkinliklere katılım gibi amaçlarla verilir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Ziyaretinizin 90 günden fazla süreceği durumlarda D tipi vize almanız gerekir. Çalışma, eğitim, aile birleşimi ya da uzun süreli ikamet gibi nedenlerle bu vizeye başvuruda bulunabilirsiniz. Romanya Schengen vizesi kapsamında olduğundan buna uygun prosedürleri izleyebilirsiniz.
Romanya Vize Başvuru Formu
Yurt dışı seyahatleri için pasaport almanın yanı sıra vize başvurusu amacıyla form doldurmanız da gerekir. Romanya ziyaretiniz için resmi bir başvuru formu niteliği taşıyan bu belge ile başvurunuz için ilk adımı atabilirsiniz.
Romanya Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Resmi bir belge niteliği taşıyan Romanya vize başvurusu formu ilk olarak kişisel bilgilerinizi doldurmanızla başlar. Ardından Romanya pasaportu numarası, verilme ve geçerlilik tarihleri bu belgeye yerleştirilmelidir. Romanya pasaportunuzu kaybettiyseniz “Pasaport kaybında ne yapılmalı?” konusunda destek alabilirsiniz. Bunun dışında başvuru formuna seyahat amacınız, konaklama yeriniz, planlanan giriş ve çıkış tarihleriniz gibi bilgileri mutlaka eklemeniz gerekir. Seyahat süresince masrafların nasıl karşılanacağını açıklayan finansal bilgileriniz ve Romanya'da çalışacaksanız bu noktada istenen ek davet mektubu ve belgeleri sunmanız gerekir.
Romanya Vize Başvuru Şartları
Romanya'ya giriş yapabilmek için Romanya Büyükelçiliği tarafından belirlenen çeşitli şartları taşımanız gerekir. İlk olarak seyahat amacınıza ve sürecine göre sizden istenen tüm belgeleri toparlamanız gerekir. Ardından Romanya konsolosluğu tarafından istenen parmak izini vermeniz gerekir. Eğer sık sık yurt dışına çıkan biriyseniz ve son 5 yıl içerisinde yurt dışı çıkışında parmak izi verdiyseniz Romanya için yeniden parmak izi vermenize gerek kalmaz. Ardından Romanya seyahat sigortası yaptırmanız ve sizden istenilen vize ücretini ödemeniz gerekir.
Romanya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Romanya için vize başvurunuzu hem online hem de fiziki olarak gerçekleştirebilirsiniz. Konsolosluk ve büyükelçilik web sitesinden Romanya e-vize başvurusu yapabileceğiniz gibi vize başvuru merkezleri üzerinden de fiziki başvuruda bulunabilirsiniz.
Seyahat Sağlık Sigortası poliçenizi
5 dakikada oluşturun.
Romanya Vizesi Başvuru Evrakları
Vize başvurunuzda en önemli noktalardan biri evraklarınızın eksiksiz olmasıdır. Bu nedenle ilk olarak pasaport sahibi olmanız gerekir. Bu noktada Türkiye'den yurt dışına çıkışında yurt dışı harcı ödemeleri son derece önemlidir çünkü yurt dışına çıkışınız sırasında pasaport kontrolünde harç yatırılmaması durumunda bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun dışında vize başvuru formunun doldurulması ve imzalanması, biyometrik fotoğrafınız, vize ücretinin ödendiğine dair dekontunuz, sağlık sigorta poliçeniz, konaklama ve ulaşım belgeleriniz ile hangi amaçla Romanya'ya gidiyorsanız amacınıza uygun istenen ek belgelerin tamamlanması gerekir. Romanya'ya çalışmak için gidiyorsanız çalışma izni alabilmeniz için ekstra istenen davet mektubu, başvuruda bulunduğunuz pozisyona uygunluk ve adli sicil kaydı gibi belgeler istenebilir.
Romanya Vizesi Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri
Kimliğinizi belirleme konusunda son derece önemli olan biyometrik fotoğrafınızın ölçüleri 3,5 cm x 4,5 cm boyutlarında olmalıdır. Yüzünüzün net bir şekilde göründüğü biyometrik fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmelidir.
Romanya Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Vize randevusu almak, randevu tarihiniz gelene kadar tüm belgeleri rahat bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. Bu nedenle Romanya Konsolosluğu iletişim numaraları ve web siteleri üzerinden randevu alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Romanya Konsolosluğu Ankara ikametinde bulunan vatandaşlar için fiziki randevu almanıza da yardımcı olur. Ankara Romanya konsolosluğu ile iletişime geçerek sizin için uygun gün ve saatte vize randevunuzu alabilir ve belgeleriniz hazır bir şekilde o gün orada bulunabilirsiniz.
Romanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru yoğunluğuna ve ek belgelerin talep edilmesine bağlı olarak değişim gösterse de başvuru süreci çoğunlukla 15 iş günü içerisinde tamamlanır.
Romanya Vize Ücreti Ne Kadardır?
Vize türüne ve kalış süresine bağlı olarak değişiklik gösteren Romanya vize ücreti çocuk yaş grubunda da değişiklik gösterebilir.
Romanya Vize Ücreti Nereye ve Nasıl Ödenir?
Sizden istenen vize ücretlerini başvurunun yapıldığı konsolosluğa ya da vize başvuru merkezine ödeyebilirsiniz. Ödeme yöntemi havale, kredi kartı ya da nakit olarak tercih edilebilir.
Kimler Romanya Vizesinden Muaftır?
Diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri, AB vatandaşları ve resmi uluslararası organizasyon temsilcileri Romanya vizesinden muaf olur. Ayrıca Schengen vizesi sahipleri Romanya vize muafiyetinden yararlanabilir.
Romanya Vize Reddi Nedenleri
Yanlış belge sunmanız, seyahat amacınızı belirtmemeniz, mali kaynağınızın kanıtlanamaması, daha önce vize ihlalinde bulunmanız ve güvenlik düzenine tehdit oluşturma riski taşımanız vize reddine neden olabilir.
Romanya Vize Reddine İtiraz Edilebilir mi?
Vize reddi ile karşılaşmanız durumunda bir aylık süre içerisinde vize reddi itirazında bulunmanız mümkün olur. 1 ile 3 ay arasında değişen incelemeler sonucunda karar size bildirilir.