Japonya Vize Rehberi:
Japonya Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye'den Japonya'ya çeşitli sebeplerle seyahate çıkacak olan vatandaşlar, “Japonya'ya vizesiz gidilir mi?” konusunu merak eder. Seyahat nedeniniz ne olursa olsun, “Japonya vize istiyor mu?” sorusuna "Evet" cevabı verilebilir.

Bu mükemmel ülkenin doğal ve kültürel zenginlikleri ile karşılaşmadan önce “Japonya hangi kıtada?” sorusu ve vize türleri merak edilir. Asya kıtasında bulunan Japonya gezi rehberi için seyahat amacınıza uygun farklı vizelere başvuruda bulunabilirsiniz. Bunlar;

  • Turist vizesi,
  • İş vizesi,
  • Öğrenci vizesi,
  • Çalışma vizesi,
  • Aile birleşimi vizesi,
  • Kültürel değişim vizesi,
  • Uzun süreli ikamet vizesi,
  • Davet mektubu ile vize

olarak listelenebilir. Bu vizelerden herhangi biri ile ülkeye adım atarak Japonya'nın özellikleri ve kültürünü tanıma şansı elde edebilirsiniz. “Japonya’yı tanıyalım” etkinlikleriyle keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Seyahat amacınıza bağlı olarak Japonya vize başvurusunda bulunurken mutlaka resmi evrak niteliği taşıyan bir başvuru formu doldurmanız gerekir. Japonya kültürü tanıyabilmek, doğal güzelliklerini keşfedebilmek ve seyahatinizi gerçekleştirebilmek için Japonya Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu tarafından sizlere sağlanan vize başvuru formunu doldurmanız gerekir. Bu form kişisel bilgilerinizi, seyahat amacınızı ve kalış süreniz gibi detaylı bilgileri içerir.

Kültürel ve doğal güzelliklerle dikkat çeken Japonya için vize başvuru formu doldurmak gerekir. Vize başvuru formunda ilk olarak adınız, soyadınız, doğum tarihiniz ve milliyetiniz gibi kişisel bilgilere yer vermeniz gerekir. Ardından Japonya vizesi için son derece önemli olan pasaport bilgilerinizi doldurmanız önem taşır. Pasaport numarası, veriliş tarihi ve geçerlilik süresi burada detaylı bir şekilde belirtilmelidir.

Japonya'ya planladığınız giriş ve çıkış tarihinizi, konaklayacağınız adresi ve iletişim bilgilerini de belirtmeniz gerekebilir. Ayrıca seyahat amacınızı ve Japonya Dünya haritası üzerinden kalacağınız yer seçimini yapmanız ve açıkça belirtmeniz önem taşır. Seyahat masraflarını nasıl karşılayacağınızı açıklayan ve maddi durumunuzu belirten bilgiler de gereklidir. Japonya para birimi yanında seyahatinize uygun bir maddi durumunda olmanız gerekir.

japonya vize şartları

Japonya vizesi başvurusu yaparken belirli şartları yerine getirmeniz gerekir. Uyulması gereken şartlar;

  • Geçerli pasaport,
  • Vize başvuru formu,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Seyahat amacını belirten dilekçe,
  • Uçuş ve konaklama rezervasyonları,
  • Maddı durum kanıtı,
  • Seyahat sağlık sigortası,
  • Davetiye mektubu,

olarak listelenebilir. Kalacağınız yere dair net bilgileri de Japonya haritası üzerinden net bir şekilde iletmeniz gerekir.

Genellikle Ağustos ayının ortalarına denk gelen Japon festivalleri tarihinin yaklaşması ile beraber vize başvurusunun tamamlanması için acele ediyor olabilirsiniz. Vize başvurusunu Japonya'nın Türkiye'deki büyükelçiliklerinden ya da konsolosluklarından gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzu internet üzerinden ön başvuru yaparak randevu alabilir ve daha sonra gerekli belgelerle beraber şahsen gerçekleştirebilirsiniz.
Japonya vizesine başvuruda bulunurken gerekli birkaç evrak yer alır. Örneğin seyahat sonrası en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulan vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf, uçak bileti rezervasyonu, konaklama bilgileri, finansal belgeler ve seyahat sağlık sigortası yaptırmak gerekir.
Daha Az Göster
Japonya vizesi için belirlenen biyometrik fotoğraf ölçüleri yer alır. 2 adet istenen biyometrik fotoğrafın ölçüleri 5x5 cm boyutunda olmalıdır. Ayrıca arka plan beyaz ve desensiz biçimde olurken, yüz pozisyonunuzda kameraya dönük ve gözler açık şekilde durulması önem taşır. Bunun dışında gözlük, şapka ve diğer aksesuarların da çıkarılmış olması gerekir.
Japonya vizesi başvurusunda bulunmadan önce eğer pasaportunuz yoksa “pasaport nasıl alınır?” ile gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Pasaportunuzu kaybettiyseniz "Pasaportumu kaybettim, ne yapmalıyım?" ile izlemeniz gereken yol haritasına ulaşabilirsiniz. Ardından Japonya vizesi için randevuyu online sistemler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Japonya'nın Türkiye'deki Büyükelçiliği ya da Konsolosluğunun resmi web sitesine giriş yaparak Japonya vize başvuru bölümünden randevu alabilirsiniz. Randevu tarihiniz geldiğinde belgelerinizle beraber başvurunuzu yapabilirsiniz.
Japonya vizesinin çıkma süresi başvuru türüne ve konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak vize başvurunuzun işleme alınması ve sonuçlanması 5 ile 10 iş günü sürebilir. Ancak bu süre bazı durumlarda uzayabilir.
japonya vize ücret
Japonya vize ücreti vize türüne göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak tek girişli vize ücreti 40 USD ile 90 USD arasında değişim gösterir.
Başvuru yaptığınız sırada Japonya vize ücretini ödeyebilmeniz mümkündür. Büyükelçilik ya da konsolosluğa ödenen vize ücreti banka havalesi veya nakit olarak ödenebilir.
Japonya bazı ülkelerden gelen ziyaretçiler için vize muafiyeti uygular. Örneğin, Schengen vizesi sahibi olanlar vize muafiyetine sahip olmasa da vize alırken daha avantajlı bir duruma sahip olabilirler. Bunun dışında, Türkiye'den gelen ziyaretçiler için 90 günlük seyahat süresinde vize alınmama avantajı tanınabilir. Diplomatik pasaport sahipleri ise vize almadan ziyarette bulunabilir.
Japonya vize başvuruları eksik ya da yanlış doldurulan belge, yetersiz belgeler, seyahat amacını belirtmemek, maddi durumun yetersizliği, vize ihlali ve güvenlik tehdidi durumlarında reddedilebilir. Üstelik Türkiye'den Japonya'ya geçiş yaparken yurt dışı çıkış harcı ödememeniz durumunda sorun yaşayabilme ihtimalini de bulunur.
Vizeniz reddedilirse ret nedenlerini belirten bir mektup alır ve buradaki eksiklikleri tamamlayarak itirazda bulunabilirsiniz.