Finlandiya Vize Rehberi:
Finlandiya Vizesi Nasıl Alınır?

Son Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2025

Finlandiya doğal güzellikleri, zengin kültürel mirası ve yüksek yaşam standardıyla pek çok kişinin ziyaret etmek ya da yerleşmek istediği ülkeler arasında yer alır. Ancak Finlandiya'ya seyahat etmeyi planlayan vatandaşların öncelikle vize başvuruları ile ilgili detayları bilmeleri gerekir.

Finlandiya'ya seyahat etmeyi planlayan Türkiye vatandaşları Finlandiya vize başvurusunda bulunmalıdır. Schengen vizesi kapsamında olan Finlandiya Schengen vizesi uygulamasında yer alır. Bu vize 90 güne kadar olan kısa süreli ziyaretlerde kullanılabilir. Uzun süreli kalışlar ve çalışma gibi amaçlarla Finlandiya'ya seyahat etmek isteyenlerin Finlandiya'nın ulusal vizesine başvurması gerekir.

Finlandiya'ya ziyaret etmek için başvurabileceğiniz iki ana vize türü yer alır. Seyahat amacınıza uygun olana başvuru gerçekleştirmeniz gerekir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize

C Tipi vize, Finlandiya Schengen vizesi olarak da bilinir ve turistik, iş, aile ziyareti gibi amaçlarla başvurulabilir. Finlandiya tatil planı gerçekleştirmek isterseniz C Tipi vizeye başvurmanız gerekir. Finlandiya turist vizesi olarak da geçen bu vizeye başvurunuzun ardından Finlandiya'da keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Bu vize sayesinde Finlandiya'nın özellikleri keşfedebilir ve doğal mekanlarının tadını çıkarabilirsiniz.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

Ulusal vize olarak da adlandırılan D Tipi vize, 90 günden fazla kalmayı planlayanlar için uygundur. Finlandiya girişimci vizesi ya da eğitim için giriş yapacaksanız bu vizeye başvurmanız önem taşır. Bunun yanı sıra Finlandiya çalışma vizesi gibi uzun süreli ikametlerde de bu vizeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Özellikle Finlandiya aile birleşimi yapacak olan vatandaşların D Tipi vizeye başvurması önem taşır. Bu vizeyle sonrasında Finlandiya'da oturum izni alabilir ve Finlandiya'nın tarihi, kültürel, doğal mekanlarının tadını çıkarabilirsiniz. Finlandiya yemek fiyatları ve gezip görülecek yerler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Finlandiya vizesine başvururken doldurulması gereken temel belgelerden biri vize başvuru formu olur. Finlandiya vize başvuru formu, kişisel bilgi, seyahat amacı, kalış süresi ve diğer gerekli bilgileri barındırır. Bu formun eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir.
Finlandiya seyahatinizde Finlandiya startup vizesi için isterseniz eğitim, çalışma gibi sebeplerle başvuru gerçekleştiriyor olun, mutlaka vize başvuru formu doldurmanız gerekir. Formu doldururken kişisel bilgilerinizin yanı sıra seyahat amacınız, kalış süreniz ve Schengen bölgesine daha önce yaptığınız seyahatlerin belirtilmesi gerekir. İngilizce ya da Finlandiya'nın resmi dillerinde doldurulacak olan bu form için en önemli nokta, doğru ve eksiksiz bilgiler vermektir.
finlandiya vize rehberi ücret

Finlandiya vize başvurusunda bulunmak için talep edilen şartları karşılamak gerekir. Öncelikle Finlandiya vize şartları arasında geçerli bir pasaportunuzun olması gerekir. Finlandiya yeşil pasaport ile vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Vize başvurusu için gerekli olan geçerli bir pasaportunuz yoksa “pasaport nasıl alınır?” içeriğinden yardım olarak pasaportunuzu çıkartabilirsiniz. Ancak zaten bir pasaportunuz vardı ama kaybettiyseniz "Pasaportumu Kaybettim Ne Yapmalıyım?" içeriği size yardımcı olacaktır.

Seyahat amacınıza uygun belgeleri hazırlamış olmalı, seyahat sağlık sigortası yaptırmalı ve daha önceki Schengen bölgesi ziyaretlerinizde vizenizi tehlikeye düşürecek hareketlerden uzak durmuş olmanız gerekir.

Vize başvuruları Finlandiya'nın Türkiye'deki yetkili vize başvuru merkezlerine ya da Finlandiya Büyükelçiliği'ne yapılabilir. Bu konuda VFS Global Finlandiya üzerinden gerekli desteği alabilirsiniz Başvurunuzun türüne göre başvuru merkezleri üzerinden randevu alarak işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Vize başvurusu için bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Örneğin pasaport, vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf ve seyahat sağlık sigortası yaptırmış olmak temel evraklar olur. Aynı zamanda uçuş ve konaklama rezervasyonları, seyahat amacını destekleyen belgeler ve mali durumunuzu gösteren ek belgeler istenir. Türkiye'den yurt dışına çıkacak olan vatandaşların pasaport kontrolünde sorun yaşamamaları için yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapmaları ve bu ödemenin makbuzunu almaları gerekir.
Daha Az Göster
Finlandiya vizesi için biyometrik fotoğraf ihtiyaç duyulur. 35 x 45 mm ölçülerinde olan bu fotoğraf, son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Başvuru sahibi güncel görünümünü yansıtmalı ve yüzün tamamen görünür bir biçimde fotoğrafta yer alması gerekir.
Vize sponsor dilekçesi, vize başvurusunda bulunan kişinin seyahat masraflarını karşılayamayacak durumda olması halinde bir başkasının bu masrafları karşılayacağını belirten bir belge olur. Öğrenciler, işsizler ya da düşük gelirli bireyler bu tür bir dilekçe ile başvuru gerçekleştirebilir. Sponsor dilekçesi veren kişinin mali durumu iyi olmalı ve bunu kanıtlayan ek belgeleri dilekçe ile sunması gerekir.
Finlandiya vize randevusu almak son derece basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Randevu almak için yetkili vize başvuru merkezinin ya da Finlandiya Büyükelçiliği'nin resmi web sitesinden online işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Randevu sırasında gerekli belgeleri hazırlayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Finlandiya vizesinin çıkma süresi başvurunun yapıldığı zamana ve başvuru türüne göre değişir. Vize başvuruları 10 - 15 gün içerisinde yanıtlanır. Ancak bazı vize türlerinde istenilen ek belge talebine bağlı olarak başvurunun sonuçlanması uzayabilir.
finlandiya vize rehberi ücret

Vize türüne ve başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik gösteren Finlandiya vize ücreti;

  • Yetişkinler (12+): 90 Euro,
  • Çocuklar (6-12 yaş arası): 45 Euro,
  • Çocuklar (0-6 yaş arası): Ücretsiz

olarak listelenebilir. Bu ücretleri başvuru sırasında ödemeniz gerekir ve vize başvurunuz reddedildiği takdirde iade edilmez.

Finlandiya vize ücreti başvuru sırasında yetkili vize başvuru merkezine veya büyükelçiliğe ödenir. Bu ödemeler hem kredi kartı hem de nakit olarak yapılabilir.
Diplomatik pasaport sahipleri, resmi görevle seyahat edenler ve AB vatandaşları Finlandiya vizesinden muaf olur.
Vize başvuruları eksik ve yanlış belge, seyahat amacının net olmaması, mali durumun yetersizliği ve vizeyi kötüye kullanma gibi sebeplerle reddedilebilir.
Vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda itiraz dilekçesi yazarak Finlandiya Büyükelçiliği ya da vize başvuru merkezi üzerinden itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz.