Belçika Vize Rehberi:
Belçika Vizesi Nasıl Alınır?

Belçika'ya çeşitli amaçlarla seyahat etmek isteyen vatandaşlar Belçika vizesi olup olmadığını merak eder. Schengen bölgesinde yer alan Belçika Schengen vizesi uygulamasını kullanır. Dolayısıyla Belçika'ya kısa süreli seyahatler için Schengen vizesi alınması gerekir.
Belçika'ya seyahat etmek isteyenler için farklı vize türleri yer alır. Örneğin, eğitim amaçlı ziyaretlerde Belçika öğrenci vizesi alınması gerekir. Yalnızca gezi amaçlı seyahatlerde ise Belçika turist vizesi başvurusunda bulunmak gerekir. Belçika'da çalışma amacıyla bulunmak istiyorsanız Belçika çalışma vizesi başvurusu yapabilir ve sonrasında oturum izni alabilirsiniz. Başvurduğunuz vize türüne bağlı olarak Belçika oturum izni alıp alamayacağınız da değişiklik gösterir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize

C Tipi vize, 90 güne kadar olan kısa süreli seyahatler için verilen vize türünü ifade eder. Bu vize türü, turistik, ticari, aile ya da arkadaş ziyareti gibi nedenlerle Belçika'ya ziyarette bulunmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Schengen vizesi kapsamında olduğu için diğer Schengen ülkelerine de rahatlıkla seyahat edebilme imkanı sunar.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

D Tipi vize, 90 günden fazla sürecek olan uzun süreli kalışlar için verilen vize türünü ifade eder. Bu vize türü, eğitim, çalışma, aile birleşimi gibi nedenlerle Belçika'da uzun süreli kalmayı planlayan kişiler için uygun olur. 

Resmi bir belge niteliği taşıyan Belçika vize başvuru formu, başvuru sürecinin en önemli belgelerinden biri olur. Bu form, Belçika Konsolosluğu tarafından sağlanan ve başvuru sahibinin kişisel bilgilerini, seyahat amacını ve planlarını içeren bir belge olur.

Vize başvuru formunu doldururken oldukça dikkatli hareket etmek gerekir. Kişisel bilgiler bölümünde yer alan ad, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri gibi temel bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız önem taşır. Ayrıca Belçika pasaportu bilgilerinizi de net bir şekilde belirtmeniz gerekir. Belçika pasaportunuz bulunmuyorsa “Pasaport nasıl alınır?” konusunda destek alabilirsiniz.

Bunun dışında seyahat amacınızı, kalış sürenizi ve Belçika'daki konaklama bilgilerinizi detaylandıran seyahat bilgileri ile seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı ve gelir kaynaklarınızı belirtmeniz gerekir. Daha önceki Schengen vizeleri, parmak izi bilgileriniz ve acil durumlarda ulaşılabilecek kişiler hakkında da bilgilerinizi başvuru formuna girmeniz gerekir.

belcika vize rehberi ücret
Belçika vize başvurusunu gerçekleştirebilmeniz için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar yer alır. Belçika vize şartları arasında en önemli olan maddelerden biri geçerli bir pasaport sahibi olmanızdır. Pasaportunuz yoksa ya da "Pasaportumu kaybettim, ne yapmalıyım?" diyorsanız gereken desteği alabilirsiniz. Bunun dışında tamamlanan ve imzalanan başvuru formu, biyometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, finansal durumu kanıtlayan belgeler, konaklama ve seyahat planları ile vize ücretinin ödendiğine dair makbuz gerekir.
Belçika vize başvurularını konsolosluklar ya da büyükelçilikler aracılığı ile yapabilmeniz mümkün olur. Ayrıca bazı ülkelerde vize başvuruları için yetkilendirilen ve vize başvurunuzu daha rahat bir şekilde halletmenizi sağlayan başvuru merkezleri de yer alır.
Vize reddi ile karşı karşıya kalmamak için gereken evrakları net bir şekilde hazırlamanız gerekir. Bunun dışında Türkiye'den yurt dışına çıkış için talep edilen yurt dışı çıkış harcı ödemesi de yapılması önem taşır. Aksi takdirde pasaport kontrolü sırasında sorunla karşılaşabilmeniz olası bir durum olur. Gerekli evrakların tam listesini ise aşağıdaki şekilde inceleyebilirsiniz.
Daha Az Göster
Son 6 ay içinde çekilen, beyaz arka fon üzerinde yüz ifadesinin nötr ve doğrudan kameraya bakacak şekilde olan biyometrik fotoğraf hazırlamanız gerekir. 35 x 45 mm ölçülerinde olması gereken biyometrik fotoğrafta şapka ve benzeri aksesuarların da olmaması gerekir.
Belçika vize randevusu alabilmek için konsolosluk ya da yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinden yardım alabilirsiniz. Bunun dışında VFS Belçika randevu ile gerekli desteği alabilmeniz de mümkün olur. Belçika vize randevu alarak işleriniz daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.
Başvurduğunuz vize türüne ve yaptığınız zamana bağlı olarak vize başvurularının sonuçlanma süresi değişim gösterir. Ortalama 15 iş günü içerisinde gerçekleşen sonuçlanma süresi yoğun dönemlerde uzayabilir.
belcikavize rehberi ücret

Vize türüne ve başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik gösteren Belçika vize ücreti;

  • Yetişkinler (12+): 90 Euro,
  • Çocuklar (6-12 yaş arası): 45 Euro,
  • Çocuklar (0-6 yaş arası): Ücretsiz

olarak listelenebilir. Bu ücretleri başvuru sırasında ödemeniz gerekir ve vize başvurunuz reddedildiği takdirde iade edilmez.

Belçika Konsolosluğu ya da yetkilendirilen vize başvuru merkezlerinin belirlediği banka hesaplarına ödenebilen vize ücreti, aynı zamanda online sistemler üzerinden de ödenebilir.
Schengen bölgesinde kalıcı ikamet izni olanlar, diplomatik pasaport sahipleri ve Belçika'da eğitim ile çalışma izni olanlar vizeden muaf olurlar.
Belçika vize başvurularının reddedilme nedenleri arasında eksik veya yanlış evrak sunmanız, finansal durumunuzun yetersiz olması, seyahat amacınızı net bir şekilde belirtmemeniz, Schengen vize ihlalleri ve güvenlik gerekçeleri yer alabilir.
Belçika vize başvurusu yapmanızın ardından Belçika vize takip ile başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını görebilmeniz mümkün olur. Herhangi bir ret ile karşılaşmanız halinde belirli bir süre içinde itiraz dilekçesi ile itiraz edebilme hakkınız bulunur. Bu noktada Belçika ile saat farkı konusuna da özen göstererek belirtilen süre içerisinde itirazınızı gerçekleştirmeniz önem taşır.