Hayat kaynağı olan su, bitki, hayvan ve insan yaşamı için vazgeçilmezlerden biri sayılıyor. Buna rağmen, kısıtlı kaynaklarla elde edilen su, yanlış uygulamalarla kullanılamaz hale geliyor. Doğru ve etkili yöntemler kullanmak, kaynakların verimli tüketimini sağlamak suyun devamlılığı için hayati önemde. Sen de su kirliliği nedir, nedenleri, önleme yöntemleri gibi detaylar hakkında bilgi edinerek, su kaynaklarının nasıl korunabileceğini öğrenebilirsin.

Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan, yeme, içme, temizlik, yüzme gibi faaliyetlerde başvurulan suyun kullanılamaz hale gelmesine, su kirliliği deniyor. Kimyevi testler, gözlemler, canlıların sağlığı üzerindeki etkilerden tespit edilebilen su kirliliği, gözle görünür çöplerle veya mikroskop altında belirginleşen mikroplar, bakterilerle ölçülebiliyor.

Ayrıca, su kirliliği nedenleri ve sonuçlarını incelerken bu başlığı tek başına ele almak yetersiz kalıyor. Hava, toprak ve su kirliliği birbiri ile bağlantılı ve bağlamından koparılamayacak kadar iç içe geçmiş durumda. Öyle ki, toprak kirliliğinin yer altı sularını kirlettiği, nehirlerin, denizlerin, okyanusların ve göllerin bu kirliliği sürdürdüğü biliniyor. Bu nedenle, “su kirliliği nasıl önlenir” sorusuna dair hazırlanan yanıtların, çok yönlü projeler olması zorunlu hale geliyor.

Su kirliliği

Su kirliliğinin sebepleri ve sonuçlarını incelerken yeraltı ve yeryüzü kaynaklarını bir arada ele almak gerekiyor. Bu bağlamda, su kirliliği nasıl oluşur sorusunun yanıtlarını verebilecek temel nedenleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Tarımda bilinçsiz kullanılan kimyasal gübreler
  • Böceklere karşı ve bitki hastalıklarını önlemek için kullanılan ilaçlar
  • Geri dönüştürülemeyen, doğada çözünemeyen atıklar
  • Doğaya kazandırılamayan bitkisel atıklar
  • Endüstriyel ağır metaller
  • Fabrikalardan filtrelenmeden veya yetersiz filtrelenerek salınan zehirli maddeler
  • Atık tesislerinde ayrıştırılmadan sulara salınan kanalizasyon atıkları
  • Yanlış kullanılan atık sahaları
  • Küresel ısınma nedeniyle su ekosisteminin değişmesi
  • Gemi, tekne gibi deniz taşıtlarının yakıt tüketimi

Ayrıca, su kirliliğinin nedenleri arasında toprak ve hava kirliliği yer alıyor. Tüm bu etkiler sonucunda, bin yıllardır insanlığa ev sahipliği yapan dünya, su kirliliğinde alarm düzeyine gelmiş durumda. Bu nedenle, su kirliliği için alınabilecek kapsamlı önlemlerin yanında, kişisel değişiklikler de hiç olmadığı kadar önem arz ediyor.

Su Kirliliği

Su kirliliği konusunun ciddiyetini anlayabilmek için etkilerinden bahsetmek daha aydınlatıcı olabiliyor. Örneğin, suyun kirlenmesi, bitkilerin fotosentez için ihtiyaç duyduğu maddeleri almasını, gelişmesini imkânsız hale getiriyor. Ayrıca, kirli suyla beslenen bitkiler, virüs, bakteri ve mikroplara konukluk yapıyor. Elbette bu bitkilerin tüketimi, insan ve hayvanlarda birçok hastalığa, salgına davetiye çıkarıyor.

Su kirliliğinin artmasıyla beraber denizdeki algler büyüyor ve oksijen azalıyor. Böylelikle balıklar ve diğer deniz canlıları, su altında yaşayamaz hale geliyor. Bugün dünyanın birçok yerinde sualtı ekosisteminin bozulduğundan söz etmek mümkün. Balıkların eskiden görüldükleri alanlarda artık yaşamamaları, farklı deniz canlılarının daha önce olmadıkları yerlerde yuvalanması değişen ekosistemin sonucu. Zehirli suların tüketimi, sualtı ekosisteminin bozulması, aşırı avlanma ve yanlış teknoloji kullanımıyla, birçok canlı türünün yok olma tehdidi altında olduğunu düşünebilirsin. Doğru, özellikle denizlerde, göllerde, nehir ve iç sularda canlı yaşamı, sayı ve tür bakımından azalıyor.

Su kirliliği

Senin de aklında aynı soru var değil mi, su kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız? İlk adım, su kaynaklarını verimli kullanmaktan geçiyor. Su kullanımını en aza indirerek bireysel önlemlere başlayabilirsin. Duş alırken, tıraş olurken veya dişini fırçalarken daha az su tüketmeye çalışabilirsin. Buna ek olarak, mutfakta harcadığın lavabo suyuna karışan maddelere dikkat etmen gerekiyor. Örneğin, kullanılmış yağı kesinlikle lavabo giderine dökmemelisin. Yağları ayrıca toplayıp yağ atık tesislerine iletebilirsin.

Su kirliliği nasıl önlenir sorusuna yanıt olan yollar, sürdürülebilirliği desteklemekten geçiyor. Sürdürülebilirliğe katkı veren, atık ürünleri geri dönüştürerek kullanıma sunan, çevre dostu markaları tercih edebilirsin. Bu noktada eğer sürdürülebilirlik nedir diye merak ediyorsan, diğer blog yazısından faydalanabilirsin. Plastik gibi doğada çözünemeyen ürünlerin kullanımını en aza indirebilir, atıklarını kompost yapmayı öğrenebilirsin.

Su kirliliği için farkındalık yaratmayı amaçlayan sivil toplum girişimlerine destek verebilir, sosyal medya paylaşımların veya gönüllü etkinliklere katılımınla suyu korumak için küçük ama önemli bir adım atabilirsin. Bunların yanı sıra evinde enerji verimliliği sağlayan çevre dostu teknolojik ürünleri tercih edebilirsin. Allianz Sigorta ile ekosistemin sürdürülebilirlik konusunda dönüşümüne katkı sunan hizmetlerden de yararlanabilirsin.