Start Stop Sistemi Ne İşe Yarar?
Özellikle yoğun trafikte ve kısa duraklamalarda büyük bir avantaj sağlayan start stop sistemi, aracın hareket etmediği anlarda motoru otomatik olarak durdurur. Yakıt tüketimini azaltan ve egzoz emisyonlarını düşüren start stop sistemi taktırma, hem maddi bakımdan hem de çevre açısından oldukça faydalıdır. Araç durduğunda motorun kapanması ile gereksiz yakıt harcamasının önüne geçebilirsin. Daha ekonomik sürüşün yanı sıra start stop sistemi ile zararlı gazların emisyonu da azalır. Böylece çevreye verilen zarar minimum seviyelere indirgenebilir. Start stop taktırma fiyatları genel olarak aracın modeline ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Start stop sistemine sahip olmayan araçlarda motor sürekli çalışır durumda kalır. Duraklamalar sırasında da yakıt israfı ve gereksiz emisyon oluşur. Start stop sistemi ile bu tür ekonomik olmayan durumların önüne geçilebilir. Sistem, sürücünün yakıt maliyetlerini düşürürken çevreyi koruma yönünde önemli adımlar atmana da yardımcı olur. Start stop sistemi montajı ile aracını daha konforlu ve ekonomik sürmen mümkün. Aracını daha ekonomik sürmenin yanı sıra araç sigortaları ile birçok riske karşı kendini güvenceye alabilirsin.
Start Stop Sistemi Çalışma Prensibi
Start-Stop sistemi, modern otomobillerin akıllı teknolojilerinden biridir. Aracın motorunu trafikte duraklamalar sırasında otomatik olarak kapatır ve harekete geçme anında tekrar çalıştırır. Bu teknoloji tamamen otomatik şekilde hareket eder. ECU olarak bilinen motor kontrol ünitesi tarafından yönetilen start stop sistemi, aracın hızını, debriyaj ve fren pedalının durumunu, motorun çalışma sıcaklığını ve diğer birçok parametreyi sürekli olarak izler. Araç durduğunda ve gerekli diğer şartlar sağlandığında motor kontrol ünitesi, motoru otomatik olarak kapatır. Hareket etmeye hazır olduğun zaman ise motor hızlı ve sessiz bir şekilde yeniden çalışır.
Sistem, hareket etmeye hazır olduğunu çeşitli şekillerde anlar. Manuel vitesli araçlarda bu durum, debriyajın bırakılmasıyla gerçekleşir. Otomatik vitesli araçlarda ise frenin bırakılması ile sistem bunu anlar. Böylece motoru çalışır duruma getirir. Start-Stop işlevinin düzgün çalışabilmesi için aracın aküsü özel tasarlanır. Bu araçlardaki aküler, normalden daha fazla enerjiyi karşılayacak güce sahiptir. Start stop ile özellikle şehir içi trafikte yakıt tüketimi ve karbon emisyonları önemli ölçüde azaltılmış olur.
Start Stop Sisteminin Faydaları ve Zararları
Start Stoplu Araba Nasıl Çalıştırılır?
Start stoplu bir aracı çalıştırmak için sürücünün yapması gerekenler standart bir araçtan farklı değildir. Bu araçlar anahtarı çevirerek ya da start düğmesine basarak çalıştırılır. Start stoplu araçların diğer araçlardan tek farkı sürücü trafikte durduğunda ve özellikle vitesi boşa aldığında motorun otomatik olarak durmasıdır. Çoğu start stoplu araçta sürücülerin bu özelliği istedikleri zaman devre dışı bırakmalarına olanak tanıyan bir ayarlama bulunur. Dilersen farklı sürüş koşullarında ya da kullanım alışkanlıklarına göre aracın start stop sistemini devre dışı bırakabilirsin.
Start-Stop sistemi, kullanım kolaylığı sağlayan ve verimliliği arttıran bir teknolojidir. Sistemin doğru şekilde çalışması için aracının düzenli olarak bakımını yapabilirsin. Özellikle akü sağlığının iyi durumda olmasına dikkat etmen gereklidir. Aracının bakımını yaptırırken sigortasını ihmal etmemelisin. Araç garanti sigortaları ile hem ikinci el hem de sıfır aracını sigorta altına alabilirsin.