Günümüzde akıllı telefonlar, her alanda ödemeleri hızlı ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Akıllı cep telefonları daha fazla kullanıldıkça çeşitli ihtiyaç alanları oluşuyor. Akıllı telefon üretici markalar bu ihtiyaç alanlarını dikkate alarak ürünlerine yeni ve kullanışlı özellikler ekliyor. Bu özelliklerden birisi de kablosuz iletişim. Yakın Alan İletişimi olarak da bilinen kablosuz iletişim türlerinden biri temassız iletişim olarak da biliniyor. Gelin NFC nedir ve nerelerde kullanılır konularına birlikte göz atalım. 
NFC yani Near Field Communication (Yakın Alan İletişimi) işlem yapabilecek seviyede olan bütün akıllı cihazlarda olabilen, radyo sinyalleri aracılığıyla iletişim kurulabilmesini sağlayan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Yaygın olarak akıllı cep telefonlarında olan NFC teknolojisi sayesinde çok sayıda işlemi temassız bir şekilde gerçekleştirebilirsin. Özellikle de global pandemiden sonra temassız işlemlerin önemi büyük ölçüde artış gösteriyor. Hayatın birçok alanında bulunan NFC teknolojisi sayesinde akıllı telefon ve NFC özelliği bulunan diğer cihaz radyo sinyalleri üzerinden iletişim kurabiliyor.
NFC

NFC (Near Field Communication) yani Yakın Alan İletişimi teknolojisi, basit prensiplere dayanarak, temassız iletişim kurulabilmesini sağlıyor. NFC teknolojisinin temel çalışma prensibi radyo sinyalleri üzerinden gerçekleşiyor. NFC özelliği bulunan akıllı telefonun üzerinden, kredi kartını kullanmadan ödeme yapmak istediğinde, akıllı telefonun ve NFC özelliği olan POS cihazı arasında bir iletişim kuruluyor. Akıllı telefonun, ödemeyi yapabilmek için ihtiyaç duyduğun bilgileri bir sinyalde topluyor ve bu radyo sinyalini POS cihazına iletiyor. POS cihazı da bu radyo sinyalinin içerisindeki bilgileri okuyup işleyerek, ödeme yapılabilmesini sağlıyor.

NFC teknolojisinin Bluetooth ve Wi-Fi gibi diğer temassız iletişim teknolojilerinden en büyük farkı ise herhangi bir güç kaynağı olmadan da çalışabilmesi. Örneğin Bluetooth özelliğini kullanabilmek için, akıllı cep telefonunun şarjının olması gerekiyor. Fakat öte yandan NFC teknolojisi, kimlik, kredi kartı ve ehliyet gibi belgelerde yer alabiliyor. Kimlik kartının içerisinde yer alan NFC ekipmanı sayesinde, herhangi bir fiziksel temas gerçekleştirmeden, kimliğini ibraz ettirebilir ve bilgilerini aktarabilirsin. Aynı şekilde kredi kartlarının içerisinde bulunan NFC teknolojisi sayesinde, kredi kartını fiziksel olarak herhangi bir POS cihazına temas ettirmeden ödeme yapabilirsin.

NFC

Ücretsiz ve herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymayan NFC teknolojisi, günümüzde çok sayıda alanda kullanılıyor. NFC özelliği bulunan akıllı cep telefonları, POS cihazları, bankamatiklerin sayısı gittikçe artıyor. Günümüzde NFC özelliğinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise şu şekilde:

  • Ödeme yapmak
  • Çeşitli bilgiler almak ya da göndermek
  • Telefon numarası bilgilerini almak ya da göndermek
  • Fotoğraf, belge gibi bilgileri almak ya da karşı tarafa göndermek
  • Her türlü alanda farklı amaçlarla bulunan işlevsel NFC etiketleri ile iletişim kurmak
  • Bluetooth cihazları ile bağlantı kurmak

Günümüzde NFC özelliği bulunan akıllı cep telefonun üzerinden temassız bir şekilde ödeme yapabilir, kimlik ibraz edebilir, festival/konser gibi alanlara girişte telefonunu bilet yerine kullanabilirsin. Temassız iletişim, kablosuz kulaklık gibi aksesuarlarda kullanılırken, aynı zamanda ödeme yapma ve kimlik ibraz etme alanlarında da yaygın olarak kullanılıyor. Yaygın olarak kullanılan NFC, ödeme yapma ve kimlik ibraz etme işlemlerini hızlı ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Günümüzde herhangi bir alışveriş işlemi sonrasında, eğer alışveriş yaptığın yer bu teknolojiyi destekliyorsa, ödemeni NFC aracılığı ile yapabilirsin. Bunların dışında giriş ya da çıkış yaparken kimlik ibraz etmen gereken toplu alanlarda yine bu teknolojiyle etkileşime geçebilecek herhangi bir ekipman bulunuyorsa kimliğini fiziksel olarak temas ettirmeden ibraz edebilirsin.

NFC

NFC nasıl kullanılır konusu akıllı cep telefon kullanıcıları arasında oldukça yaygın. İşlevsel NFC teknolojisinini son derece basit bir şekilde kullanabilirsin. Öncelikle akıllı cep telefonunda NFC özelliğinin olup olmadığını kontrol etmelisin. Günümüzde çoğu akıllı cep telefonunda NFC özelliği bulunuyor. Sonrasında, cep telefonunun ayarlar kısmından NFC özelliğini aktive etmelisin. NFC’yi aktive ettikten sonra, bağlantı kurmak istediğin cihaza akıllı cep telefonunu yaklaştırman gerekiyor. Günümüzde NFC teknolojisi 4 santime kadar temassız iletişim kurabiliyor. NFC teknolojisinin yakınlık oranı kullanılan ekipmanların niteliğine göre değişiklik gösterebiliyor. NFC özelliği nasıl kullanılır sorusunda bu aşamaları takip ederek cevap bulabilirsin.

Günümüzde kullanımı giderek yaygınlaşan NFC, temassız iletişim teknolojileri arasında parlamaya devam edecek gibi görünüyor. Pandeminin etkisiyle popülaritesi giderek artan NFC'nin akıllı kartlar ve cihazların yanı sıra pek çok teknolojinin içerisine entegre edilmesi bekleniyor.  Siz de bu yeni teknolojiyi kullanarak sigortacılık ve bankacılık gibi işlemlerinizi kısa sürede yapabilir ve gelecekteki işlerinizi daha basite indirgeyebilirsiniz. Geleceğinizi kolaylaştırmanın bir yolu de Bireysel Emeklilik sistemi olduğundan hemen Allianz güvencesiyle birikime başlayabilirsiniz.