Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima Bakımı Hangi Periyotta Yapılmalıdır?
Klimaların Yıllık Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima bakım işlemlerinde cihazın mekanik aksamı, elektronik donanımı, filtreleri ve tesisat bağlantıları gibi pek çok noktası gözden geçiriliyor. Bu sebeple de bakım işlemlerinin yetkili teknik servis tarafından yapılması, işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önemli.
Yeterli teknik bilgiye sahip olmayan kişilerin yaptığı bakım işlemleri, önemli detayların atlanmasına ve çeşitli arıza ihtimallerinin gözden kaçmasına yol açabiliyor. Bu durum da ilerleyen dönemlerde klima sahiplerini büyük arızalar ve ciddi maddi kayıplarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu yüzden tüm bakım ve kontrol işlemleri için yetkili servisleri çağırmakta yarar var.
Klima Bakımında Neler Yapılıyor?
Klima bakımında yapılan işlemler, klima çeşitlerine ve modellerine göre değişiklik gösteriyor. Klimalar; mono split, multi split, salon tipi ve tavan split gibi türlere ayrılıyor ve bu klima türlerinden her biri, farklı bir motor mekanizması taşıyabiliyor. Bu nedenle, bakım işlemleri de klimanın motoruna ve bağlantı türüne göre farklılık gösteriyor.
Split klimalara bakım yaparken iç ve dış ünitelerin dezenfekte edilmesi ve kapasitör ölçümlerinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Inverter klimalarda ise mekanik parça kontrolü, başlık kontrolü ve elektrik tesisatı kontrolü gibi aşamalar mevcut. Yalnızca soğutma fonksiyonu bulunan klimalar, yılın yalnızca belirli dönemlerinde kullanıldığı için kullanılmadığı dönemlerde tozlanabiliyor. Bu sebepten dolayı klimaya detaylı bir toz kontrolü yapılması gerekiyor. Hem ısıtma hem de soğutma fonksiyonuna sahip cihazlar ise tüm yıl boyunca çalıştığı için bu klimalarda çeşitli mekanik problemlerle karşılaşabiliyor. Bu tipteki klimaların parçalarında problem varsa sorunlu parçaların mutlaka değiştirilmesi öneriliyor.