Klimalar, yaşam alanlarında ve iş yerlerinde kullanılan en işlevsel ürünler arasında yer alıyor. İklimlendirme konusunda son derece büyük avantaj sağlayan ve kapalı alanlardaki havayı istenen sıcaklık ya da soğukluk seviyesine getiren klimalar, sıklıkla yaz ve kış aylarında kullanılıyor. Klima sistemlerinin kompleks yapıları ise bu cihazlara düzenli olarak bakım yapılması ihtiyacını beraberinde getiriyor. Evinde ve iş yerinde klima kullanan pek çok kişi, “Klima bakımı nasıl yapılır?” ve “Klima bakımı kaç yılda bir yapılır?” sorularına yanıt arıyor. Sen de klima bakımını merak ediyorsan, aradığın yanıtları yazının devamında bulabilirsin.
Klima Bakımı, Klima Filtre Temizliği
Klimalar, bulunduğu ortama yoğun şekilde hava akışı sağlayan, dışarıdaki havayla içerideki havayı düzenli olarak değiştiren bir çalışma sistemine sahip. Bu sebeple de klimaların filtreleri, akış hâlindeki havada bulunan partiküller sebebiyle kirlenebiliyor. Özellikle iş yerlerinde ve üretim tesislerinde bulunan sanayi tipi klimaların bakımı yapılırken ilk olarak filtrelerin kontrol edilmesi gerekiyor. Kir ya da tıkanıklık tespit edilmesi durumunda ise temizlik işlemine geçiliyor. Filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi, klimaların performansının korunmasına yardımcı oluyor ve tıkanma sebebiyle oluşabilecek mekanik arızaları önlüyor. Filtre kontrolü sonrasında klimanın elektronik aksamı, bina dışındaki kutusu ve bağlantı boruları kontrol ediliyor, herhangi bir arıza tespit edilmemesi durumunda bakım işlemi sona eriyor.
Peki, salon tipi klima bakımı nasıl yapılır dersin? Salon tipi klimaların temizliğinde uygulanan temel adımlar, sanayi tipi klimalarla benzerlik gösteriyor. Temizlik işlemlerinde ilk olarak cihazın filtresini temizlemek, filtre üzerindeki tıkanıklıkları gidermek ve son olarak da tüm bağlantı noktalarını gözden geçirmek gerekiyor. Bağlantı noktasında küçük sızıntılar tespit edilmesi durumunda ise bu bölgelerin onarımı klimanın sorunsuz çalışması için büyük önem taşıyor. Salon tipi klima bakımına başlamadan önce cihazın tamamen kapalı ve kuru durumda olmasına özen göstermen ise güvenli bir kullanım avantajı sunuyor.
“Klima bakımı hangi periyotta yapılmalı?” sorusu, klima kullanıcılarının yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında başı çekiyor. Bu durum, klimaların boyutuna, çalışma sıklığına ve kullanım alanına göre değişiklik gösterebiliyor. Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor. İş yerlerinde ve üretim tesislerinde kullanılan klimaların ise her üç ayda bir bakım ve kontrol işlemlerinden geçirilmesi büyük önem taşıyor.
Klima Bakımı, Klima Teknik Servis

Klima bakım işlemlerinde cihazın mekanik aksamı, elektronik donanımı, filtreleri ve tesisat bağlantıları gibi pek çok noktası gözden geçiriliyor. Bu sebeple de bakım işlemlerinin yetkili teknik servis tarafından yapılması, işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi açısından önemli.

Yeterli teknik bilgiye sahip olmayan kişilerin yaptığı bakım işlemleri, önemli detayların atlanmasına ve çeşitli arıza ihtimallerinin gözden kaçmasına yol açabiliyor. Bu durum da ilerleyen dönemlerde klima sahiplerini büyük arızalar ve ciddi maddi kayıplarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu yüzden tüm bakım ve kontrol işlemleri için yetkili servisleri çağırmakta yarar var.

Klima bakımında yapılan işlemler, klima çeşitlerine ve modellerine göre değişiklik gösteriyor. Klimalar; mono split, multi split, salon tipi ve tavan split gibi türlere ayrılıyor ve bu klima türlerinden her biri, farklı bir motor mekanizması taşıyabiliyor. Bu nedenle, bakım işlemleri de klimanın motoruna ve bağlantı türüne göre farklılık gösteriyor.

Split klimalara bakım yaparken iç ve dış ünitelerin dezenfekte edilmesi ve kapasitör ölçümlerinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Inverter klimalarda ise mekanik parça kontrolü, başlık kontrolü ve elektrik tesisatı kontrolü gibi aşamalar mevcut. Yalnızca soğutma fonksiyonu bulunan klimalar, yılın yalnızca belirli dönemlerinde kullanıldığı için kullanılmadığı dönemlerde tozlanabiliyor. Bu sebepten dolayı klimaya detaylı bir toz kontrolü yapılması gerekiyor. Hem ısıtma hem de soğutma fonksiyonuna sahip cihazlar ise tüm yıl boyunca çalıştığı için bu klimalarda çeşitli mekanik problemlerle karşılaşabiliyor. Bu tipteki klimaların parçalarında problem varsa sorunlu parçaların mutlaka değiştirilmesi öneriliyor.

Klima Bakımı, Klima Teknik Servis
Klima bakım tarihlerinin sıklığı, kimi zaman kullanıcıların aklına “Klima bakımı gerekli mi?” ve “Klima bakımı yapılmazsa ne olur?” gibi soruları getiriyor. Klima bakımı, klimaların kullanım ömrünü uzatıyor ve daha yüksek performansla çalışmasını sağlıyor. Bu sebeple kullanıcıların düzenli klima bakımı yaptırmasında yarar bulunuyor. Bakım tarihlerinin aksatılması ve bakım işlemlerinin yapılmaması, klimanın tamamen kullanılamaz hâle gelmesiyle dahi sonuçlanabiliyor. Bakım işlemlerinin aksatılmadan yerine getirilmesi ise klima sahiplerini ciddi maddi kayıplar yaşamaktan kurtarıyor.