Ev Hanımları Emeklilik Şartları

Son Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2025
Ev hanımları, kendi primlerini ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilir ve emeklilik hakkı kazanabilir. Türkiye'deki Bağ-Kur sistemi ev hanımlarının sigortalı olmalarını ve emekli olmalarını sağlayan bir mekanizmadır. Fakat emeklilik hakkı kazanabilmek için belirli prim ödeme süresi, sigortalılık süresi ve diğer şartların yerine getirilmesi gerekir. 

Ev hanımları, sosyal güvenlik sistemine dahil olup emeklilik hakkı kazanabilir. Öte yandan bunun için belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Türkiye'de emeklilik sistemi, 4 farklı sigorta koluna ayrılır: 4A (SSK), 4B (Bağ-Kur), 4C (Emekli Sandığı) ve 4D (Memur). Ev hanımları için emeklilik genellikle 4B (Bağ-Kur) sigorta koluna tabi olur. Çünkü çalışan bir işverenleri yoktur ve kendi primlerini ödeyerek sigortalı olabilir. Ev hanımları emeklilik şartları şu şekilde açıklanabilir:

  • Ev hanımları, Bağ-Kur'a (4B) kayıt olduktan sonra prim ödemeye başlayabilir. Bağ-Kur'a başvurmak için belirli bir yaş sınırı yoktur ama emeklilik için yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi kriterler bulunur.
  • Ev hanımlarının emeklilik için Bağ-Kur primlerini ödemesi gerekir. Prim ödeme süresi ve miktarı emekli maaşını etkileyecektir.

Sigortalı olabilmek için ev hanımlarının başvurularını SGK’ya yapmaları gerekir. Bunun yanında ev hanımları Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarında avantaj elde edebilirsiniz. 

Ev Hanımları Emeklilik

Ev hanımlarının emeklilik için ödemeleri gereken prim tutarı, prim ödeme süresine ve sigortalı olarak geçirecekleri yıllara bağlı olarak değişir. Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemine göre Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan bir kişi, primlerini belirli bir tutar üzerinden ödemekle yükümlüdür. 2025 yılı itibarıyla Bağ-Kur primleri asgari ücretin %32’sine denk gelen bir tutar üzerinden hesaplanır. Yani ev hanımları, asgari ücretin %32’si kadar prim ödeyerek sigortalı olabilir.

Bu prim tutarı emekli olduklarında alacakları maaşı doğrudan etkileyen bir faktördür. Ev hanımları prim ödemelerini düzenli olarak yaparak daha yüksek bir emekli maaşı almayı hedefleyebilir. Aynı zamanda isteğe bağlı sigorta primlerinin tutarı kişinin ödeyeceği asgari ücret üzerinden değil kendi belirleyeceği ödeme gücüne göre de değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte ev hanımları emeklilik başvurusu yaptığında ödeyecekleri prim tutarı belirlenerek sigorta sistemine dahil olur.

Prim ödeme süresi emeklilik için gereken süreyi belirler. Türkiye'deki ev hanımları emeklilik torba yasa düzenlemelerine göre bir kişi en az 7.200 prim günü (yaklaşık 20 yıl) ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilir. Bu da her yıl düzenli olarak prim ödemeleri yapılması gerektiği anlamına gelir. Ev hanımları belirli bir prim ödeme süresini tamamladıklarında emeklilik başvurusu yapabilir. Bunun yanında ev hanımları emeklilik devlet desteği kapsamında ödenmesi gereken prim tutarının 1/3’ünün devlet tarafından karşılanması da planlanır.

Emeklilik başvurusu yapabilmek için öncelikle SGK’ya başvurup sigortalı olmaları gerekir. Başvuru sırasında, kimlik belgesi ve diğer gerekli belgelerle birlikte SGK il müdürlüklerine başvurulmalıdır. SGK, başvuruyu değerlendirerek kişinin sigorta durumunu belirlenerek ev hanımları emeklilik planı oluşturulur ve ardından prim ödeme sürecine başlanır. Bağ-Kur’a kayıt olmak için başvurunun ardından bir süre sigortalı olarak prim ödemelerine başlanması gerekecektir.

Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan ev hanımları SGK’ya başvurduklarında emeklilik için gerekli şartları yerine getirmiş olur. Emeklilik başvurusunun kabul edilmesinin ardından emekli maaşı belirlenir ve ev hanımları belirlenen yaşa geldiklerinde emeklilik maaşlarını almaya başlar. Allianz üzerinden 2025 bireysel emeklilik fiyatları teklifi alarak emeklilik sürecinizi daha avantajlı hale getirebilirsiniz.