Birbirleriyle iş birliği yapan yükseköğretim kurumlarının kısa süreli öğrenci ya da personel değişimi yaptığı programa Erasmus deniyor. Pek çok kişi öğrencilik döneminde Erasmus programına dahil olarak yeni yerler keşfediyor ve eğitimi için farklı bakış açıları geliştiriyor.

Global olarak çeşitli ülkelerde üniversite öğrenci hareketliliği sağlayan Erasmus programının amaçları şunlardır:

  • Yükseköğretim kurumları arasında bilgi paylaşımı yaparak eğitim kalitesini yükseltmek
  • Ülkeler arası kültürel zenginlikleri paylaşmak
  • Yükseköğretim kurumlarının Avrupa Birliği çatısı altında birbiriyle olan ilişkilerini güçlendirmek
  • Erasmus ülkeleri arasında akademik çalışma ve projelere dahil olmak
  • Öğrencilerin yurtdışında vakit geçirerek global bakış açısı kazanmalarını sağlamak
  • Farklı kültür ve yaşam tarzlarına karşı toleranslı yaklaşma becerisi edinmek
  • Küreselleşme sürecinde nitelikli öğrenciler yetiştirebilmek
manzara

Her öğrencinin hibeli olarak hayatında yalnızca bir defa katılabildiği Erasmus şartları şunlardır:

  • Gitmek istediğin ülke, şehir ve yükseköğretim kurumu ile mevcutta eğitim aldığın kurumun anlaşma içerisinde olması
  • Lisans ya da lisansüstü eğitiminde ilk yarı yılı tamamlamak
  • Yabancı dil yeterlilik sınavını geçmiş olmak
  • 4.00 üzerinden lisans için 2.00, master ve doktora için ise 2.50 not ortalamasına sahip olmak
  • Kurumun yayınladığı Erasmus başvuru adımlarını takip etmek
Erasmus; öğrencilerin en renkli ve heyecanlı dönemlerinden biri oluyor. Mevcut olarak devam ettiğin yüksek öğretim kurumu, Avrupa’da yer alan diğer yükseköğretim kurumları ile Erasmus öğrenci değişim programı için anlaşmalar yapıyor. Bu anlaşmalar sonucunda her yıl belirli sayıdaki öğrenci, ilgili bölümleri yarı ya da tam dönem olarak Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarında okuyor. Erasmus kapsamında 37 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında Polonya, Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Hollanda öne çıkıyor.
Erasmus programı; öğrencilere yabancı dil geliştirme, farklı bir ülke kültürünü tanıma, yeni insanlarla tanışma ve sorumluluk bilinci elde etme fırsatı sunuyor. Ayrıca Erasmus programını özgeçmişine ekleyerek kariyer yaşamında diğer adaylara göre öne çıkabilirsin.
kampus-universite
Her yıl binlerce öğrenci ve personelin yer aldığı uluslararası bir program olan Erasmus, yoğun ilgi gördüğünden seçim sürecinde bazı sınav ve değerlendirmeler yapılıyor. İlgili şartları sağlayanlar ise uzun ya da kısa dönem Erasmus programına katılabiliyor.
Erasmus sınavı, öğrencilerin yabancı dil seviyesini ölçmek için yapılıyor. Sınav genel olarak writing, speaking, listening ve reading gibi aşamalardan oluşuyor. Sınavda yeterli puanı alan öğrenciler ise Erasmus programı için değerlendiriliyor.
Öğrenciler halihazırda kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunun anlaşmalı olduğu yerlerde Erasmus yapabiliyor. Erasmus projesi için 30’dan fazla ülke bulunuyor fakat her kurumun yaptığı anlaşma değişkenlik gösteriyor.
Erasmus Plus programı; gençlik, spor ve eğitim alanlarını kapsıyor. Bu sayede ilgili kişiler yeni beceriler kazanarak istihdam şansını artırıyor.
kampus
Erasmus öğrencileri yurt dışında eğitim alacakları kurumun kayıt ücretinden muaf tutuluyor. Bunun yanı sıra öğrenciler; ulaşım ve konaklama masraflarını bireysel olarak karşılıyor ya da Erasmus hibe programından destek alıyor.
Erasmus başvuru tarihleri, yükseköğretim kurumlarının akademik takvimlerine göre değişkenlik gösteriyor. Üniversiteler, aylar öncesinden başvuruları kabul etmeye başlıyor.

Erasmus programı kısa ya da uzun vadeli olarak ikiye ayrılıyor. Yarı dönem Erasmus yapan öğrenciler için 6 ay ve tam dönem için ise 12 aya kadar uzayabiliyor.

Erasmus programı ile yurtdışına gitmeden önceki gerekliliklerinden biri de seyahat sağlık sigortası oluyor. Sen de Erasmus programıyla kendini geliştirip yeni yerler keşfederken sağlığını güvence altına almak için Allianz Seyahat Sağlık Sigortası başvurusu yapabilirsin.