Emlak Vergisi Nedir, Nasıl Hesaplanır? Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi, düzenli olarak ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Bazı durumlarda muafiyet sağlanmakla birlikte gecikmesi durumunda ekstra cezası da bulunuyor. Bu nedenle “Emlak vergisi nedir ve kimler öder?” bilmek ve ödemeleri düzenli olarak yapmak gerekiyor.
Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre düzenlenen vergi çeşitleri arasında yer alıyor. Konut, iş yeri, arsa, bina gibi tüm taşınmaz malları kapsayan bu vergi kendi içerisinde arazi ve bina vergisi olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Bina

Eğer bir evin bulunuyorsa “konut vergisi nedir?” öğrendikten sonra muafiyet şartlarını inceleyebilirsin. Bu sayede fazladan her yıl ödenmesi gereken emlak vergini ödemene gerek kalmayabilir.

Yalnızca konut vergisine özel olarak bir adet evi olanlara sıfır oranlı emlak vergisi istisnası uygulanıyor. Böylece vergi vermene gerek kalmıyor. Ancak yine de belediyeye başvurarak muafiyet belgesi vermen gerekiyor.

Şehit eşleri ve çocukları, emekliler, engelliler, gaziler ve işsizler de emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyetten faydalanabilmek için konutun 200 metrekareden küçük olması gerekiyor. Ayrıca kişinin nüfus dairesindeki ikamet bilgisinin bu konut olması şartı bulunuyor.

“Yeni ev aldım emlak vergisi ödeyecek miyim?” diye merak ediyorsan ilk sene emlak vergisinden muaf olduğunu bilmelisin. Satışın yılın hangi ayında gerçekleştiğinin bir önemi bulunmuyor. Vergi, bir sonraki yıldan itibaren ödenmeye başlıyor.

Aldığın evin tapusunu da incelemende fayda bulunuyor. Eğer alacağın ev tapuda kat mülkiyetli olarak gözükmüyorsa vergi tutarlarında farklılıklar yaşayabilirsin. Bu noktada “bina vergisi nedir?” öğrenmek gerekiyor. Çıkan bina vergisi, binadaki diğer ortaklarla bölüşülerek ödeniyor. Ancak ödemen gereken tutar binde 1’den binde 2’ye çıkabiliyor.

Hesaplama
Emlak vergisi, taşınmazın cinsi ve bulunduğu ile göre değişiklik gösterebiliyor. Ödemen gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.

Emlak vergisi ödemelerini her ilçenin kendi belediyesine yapman gerekiyor. Bunun için doğrudan belediyeye gidebilirsin. Ayrıca internet üzerinden belediyelerin sunduğu online ödeme sistemlerinden de faydalanabilirsin.

Ödeme yaparken T.C. Kimlik numarası üzerinden sorgulama yapılıyor. İlçe sınırları içerisinde üzerine kayıtlı olan taşınmazlar görülebiliyor. Böylece konut, bina, arsa ya da araziler için ödemeyi kolayca yapabiliyorsun.

Henüz inşaat devam ederken alınan konutlar için tapu verilmiyor ancak emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Bu noktada “Kat irtifakı nedir?” bilmek gerekiyor. Hangi dairenin kime ait olduğunun tam olarak ifade edilmediği kat irtifaklı tapular veriliyor. Bu tapu ile belediyeye giderek kendi üzerine düşen oranda emlak vergisini ödeyebilirsin. Eğer hiçbir tapu verilmemişse emlak vergisinin inşaat firması tarafından ödenmesi gerekiyor.

Eğer yeni bir konut almışsan öncelikle emlak beyanında bulunmak gerekiyor. Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek başvuruda bulunabilir ya da işlemleri e-Devlet üzerinden tamamlayabilirsin. Emlak beyanında bulunmak için tapu sahibinin iletişim bilgileri, emlak bildirim formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, taşınmazın ruhsatı gibi belgelere ihtiyaç duyuluyor. Emlak beyanı için zorunlu deprem sigortası incelenmiyor. Ancak yaşanabilecek bir depremde karşılaşabileceğin maddi zararları karşılayan bu sigorta olmadan alım satım işlemlerini gerçekleştiremezsin.

Kart ile ödeme

Emlak vergisi yıllık bir vergi olup iki taksit ile ödenebiliyor. İlk taksiti en geç mayıs, ikinci taksiti ise kasım ayında ödemen gerekiyor. Dilersen iki taksiti birlikte de ödeyebilirsin. Belediyenin sisteminde rayiç bedel üzerinden hesaplanan vergi miktarını görebiliyorsun. Bu nedenle ekstra bir hesaplama yapmana gerek kalmıyor.

Kendini ve sevdiklerini maddi açıdan güvene alarak beklenmeyen sorunlara karşı hazırlıklı olmak için sigorta yaptırabilirsin. Zaman kaybetmeden Allianz Sigorta’nın avantajlarından faydalanabilirsin.