Geleceğin Meslekleri Nelerdir?
Hızla değişen dünya, geleceğin mesleklerinde teknolojinin önemi her geçen gün arttırıyor. Dolayısıyla veri bilimci, yapay zeka ve robotik mühendis ve Blockchain geliştiricisi, geleceğin en iyi meslekleri arasında ilk sıralarda geliyor.
Seçilebilecek meslekler arasında ilk sıralarda veri bilimciliği geliyor. Günümüz dünyasında veri bilimciler verileri uçtan uca analiz ederek sonuçlara ulaşabiliyor. Birçok şirket bünyesinde çalıştırdığı veri bilimci sayesinde müşterilerine ya da ürünlerine ilişkin veri analizi yapıyor ve sonuçlara göre yeni çözümler ve yeni yöntemler deniyor. Verileri sınıflandırmak, bu verileri kullanarak çıkarım yapmak, istatistik ve analitik becerilerini kullanmak veri bilimcilerin asıl görevi olarak kabul ediliyor. Ancak veri bilimcilerin temel görevi yavaş yavaş değişiyor. Veri bilimciler bu verilerin nasıl kullanılacağına da karar veriyor.
Yapay zeka ve robotik mühendisi de gelecekteki meslekler arasında sayılıyor. Veri biliminin gelişimi ile doğrudan bağlantılı olan yapay zeka uygulamaları, makine öğrenmesini de kapsıyor. Makine öğrenmesi mühendisleri bilgisayar bilimini kullanarak kodlama yapıyor. Kodlamalar ise yapay zeka uygulamalarının temelini oluşturuyor. Yapay zeka ses ya da görüntü tanıma, siber güvenlik gibi farklı sektörlerde öne çıkıyor.
Kripto paralar, 21. yüzyıla damgasını vuran en önemli gelişmelerin başında yer alıyor. Üstelik kripto paraların kullanım alanının gelecekte artarak devam etmesi bekleniyor. Kripto paraların temelinde ise Blockchain teknolojisi yer alıyor. Bu nedenle Blockchain geliştiricisi gelecekteki meslek önerileri arasında bulunuyor. Şifrelenmiş bir işlem takibi sağlayan Blockchain teknolojisi de tıpkı internet gibi dünyada fark yaratan gelişmelerden olacak gibi görünüyor.
Seçilebilecek Meslekler
İşte veri bilimci, yapay zeka ve robotik mühendis ve Blockchain geliştiricisi dışında gelecekte önü açık meslekler grubunda yer alanlar:
- Kullanıcı deneyimi ve insan-bilgisayar etkileşimi tasarımcısı: şirketler için kullanıcı deneyimler büyük önem taşıyor. Kullanıcı deneyimi ve insan-bilgisayar etkileşimi tasarımcıları ise bu deneyimleri analiz ederek yeni içerikler oluşturuyor ve kullanıcı memnuniyetini artırmayı amaçlıyor.
- Alternatif enerji danışmanı: Alternatif enerjiye duyulan ihtiyaç, gelecekte alternatif enerji danışmanlığı mesleğinin önünün açık olacağına işaret ediyor.
- Nesnelerin interneti cihazların güvenlik/onarım personeli
- 3D üretim mühendisi: Özellikle sağlık, yemek ya da tekstil sektöründe 3D tasarımlar gelecek vadediyor. 3D tasarımlar tıb alanında da kullanılabiliyor.
- Tıbbi danışmanlar: Günümüzde ameliyatlara doktorlar giriyor ancak gelecekte doktorların yerini robotlar alabilir. Bu da robotların üretimi, bakımı ve yenilenmeleri için tıbbi danışmanlığın önem kazanacağını gösteriyor.
- Çöp mühendisi: Dünya nüfusunun hızla artması, atık miktarının çoğalmasına neden olurken, bu atıkların yönetilmesini de gerektiriyor. Çöp mühendisliği yaşadığımız dünya ve kaynakların verimli kullanılabilmesi için büyük önem taşıyor.
- Dijital dedektif: Dijital dedektiflik, şirketlerin siber suçlara karşı daha tedbirli olmasına destek oluyor.
Türkiye'de Önü Açık Meslekler
Küreselleşen dünyada, dış çevreden soyutlanmak mümkün değil. Türkiye’nin de içinde bulunduğu teknolojik dünyanın bir parçası olarak yeni mesleklerle birlikte ilerlemesi bekleniyor. Bunun yanında veri güvenliği uzmanı, iklim mühendisi, akılı bina uzmanı, giyilebilir teknolojisi tasarımcısı, e-spor koçu gibi meslekler de Türkiye için önü açık meslekler arasında sayılıyor.
Siz de yeni dünyanın yeni gereksinimleri içinde konforlu bir yaşam sürmek için Allianz bireysel emeklilik sigortası yaptırabilir, geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.