Bazı araçlar kaza yaptıktan, ağır hasar aldıktan sonra ya da hurdaya ayrılınca kullanılamaz hale gelebilir. Genel olarak  herhangi bir sebepten dolayı uzun bir süre boyunca kullanılamayacak olan araçlar için çekme belgesi alınmasında yarar vardır. Çekme belgesi, uzun süre kullanılamayacak olan araçların trafikten çekildiğini ifade eden resmi bir evraktır.

Çekme belgesi, aracın birtakım yasal yükümlülüklerini ortadan kaldırma konusunda araç sahibine kolaylık sağlar. Çekme belgesi, araç sahibi tarafından aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirtirken ilerleyen zamanlarda gerekli şartların yerine getirilmesi ile birlikte iptal edilebilir. Bu süreçte çekme belgeli araçların trafiğe çıkma hakları söz konusu değildir.

Bununla birlikte çekme belgesine sahip olan araçlar, noter aracılığıyla alınıp satılabilir. Çekme belgesi, aracı bir süre kullanamayacak olan araç sahipleri tarafından da isteğe bağlı olarak alınır. Yani çekme belgesi için aracın kaza ya da hurdaya ayrılma gibi zaruri bir gerekçesinin olması zorunluluk değildir.

Örneğin bir sürücü, uzun bir süre yurt dışına çıkmayı planlıyorsa ya da trafiğe çıkarmak için değil de koleksiyon amaçlı bir araç satın aldıysa çekme belgesi çıkartarak aracın rutin yükümlülüklerini ortadan kaldırabilir.

Bunların yanı sıra bir araç satın aldıysan ve yalnızca aracın bazı parçalarını kullanmayı düşünüyorsan aracın için çekme belgesi alabilirsin. Araç sahipleri için çekme belgeli araç ne demek sorusu kadar çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma konusu da bir hayli merak konusudur.

araba

Araç çekme belgesi almak için eskiden herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne müracaat ederek borcu yoktur belgesini teslim etmek yeterliydi. Ancak, yapılan birtakım düzenlemeler çerçevesinde artık borçların ödenmesinin ardından araç plakası ile birlikte notere gidilerek araç çekme belgesi talep edilebiliyor.

Araç çekme belgesi alabilmek için söz konusu araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunmamalıdır. Bununla birlikte plakaya yazılmış olan cezalar ya da banka/vergi borçları, araç çekme belgesi alınmasına engeldir. Araca yönelik borçlar ödendikten sonra vergi dairelerinden borcu yoktur belgesi temin edilebilir ve plaka aracından çıkartılarak notere götürülebilir. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra çekme belgeli aracı trafiğe sokmak yasak hale gelecektir. Aracı çekme belgeli yapmak için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır:

  •  Vergi dairesine ve notere başvururken ruhsat ve plakanın mutlaka yanında olması gerekiyor.
  • Araç sahibinin Şoförler ve Otomobilciler Odasına müracaat ederek iki nüsha Araç Trafik Tescil ve Müracaat işlem formu edinmesi ve doldurması gerekiyor. Formun ardından çekme belgesi talebi için dilekçe yazılmalıdır.

Araç çekme belgesi için talep edilen cüzi bir ücret vardır. Çekme belgesi ücreti her yıl yeniden belirlenir.

 

araba
Çekme belgesi olan araçların yasal olarak trafiğe çıkması mümkün değildir. Çekme belgeli araç trafik dahilinde tespit edilirse plakaya para cezası, ehliyet sahibinin hanesine de ceza puanı yazılır. Çekme belgeli motorlu taşıtları trafiğe çıkarmanın cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. Maddesi uyarınca 10 ceza puanıdır. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmanın para cezası ise her yıl yeniden belirlenir. Bir aracın trafiğe çıkarılması için çekme belgesinin kaldırılması için bütün prosedürlerin yerine getirilmesi ve takiben belgenin kaldırılması gerekir.

Çekme belgeli araç trafik için uygun hale getirilebilir. Ancak, bunun için yerine getirilmesi gereken birtakım işlemler vardır. Çekme belgeli araçları trafiğe uygun hale getirmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Çekme belgeli aracın ilk olarak muayeneden geçirilmesi ve kusurlu bulunmaması gerekiyor. Araç kusurlu bulunursa bir hafta içinde belirtilen kusurların giderilerek yeniden muayene yapılmalı.
  • Araç muayenesinden önce zorunlu trafik sigortası poliçesi yenilenmeli ve aracın egzoz emisyon ölçümü yaptırılmalıdır.
  • Aracın henüz trafiğe çıkış izni olmadığı için muayeneye çekici yardımı ile götürülmelidir.
  • Muayene süreci başarıyla tamamlandıktan sonra Araç Tespit Raporu teslim alınmalıdır. Bu rapor, notere ibraz edilerek geçici araç tescili için talepte bulunulmalıdır.
  • Noterden Plaka Basım Talep Belgesi teslim alınmalı ve Şöförler Odasına ibraz edilerek plaka çıkarılmalıdır.
  • Aracın trafiğe çıkarıldığını bildirmek ve MTV ödemek için herhangi bir vergi dairesine başvurulmalıdır.

Bütün bu süreçler kusursuz bir şekilde yerine getirildikten sonra araç çekme belgesi kaldırılacak ve araç trafiğe çıkmaya hazır hale gelecektir.

araba

Çekme belgeli araçlar, trafikten çekili oldukları süre haricinde muayene süreci gecikmediği takdirde herhangi bir gecikme bedeli ödemeden muayeneye götürülebilir. Çekme belgeli araçların muayenesi için, daha önce TÜVTÜRK istasyonlarında kaydı varsa randevu alınabilir. Eğer daha önce TÜVTÜRK kaydı yoksa aracın son muayene geçerlilik tarihini ispatlayan belgelerin temin edilmesi gerekir. Çekme belgeli araçların yeniden muayene edilmesinde önceki plakası üzerine kayıtlı bilgiler ele alınır.  Çekme belgeli aracı muayeneye götürmek için gereken evraklar şunlardır:

  •  Trafik sigortası belgesinin asıl nüshası
  •  Egzoz emisyon ölçüm belgesi
  • Çekme belgeli araç için muayene ücreti
  •  Son muayeneye dair vergi dairesinden alınan harç makbuzu
  •  Araç TÜVTÜRK’e kayıtlı değilse son muayene tarihini kanıtlayan evrak

Çekme belgeli aracı yeniden trafiğe çıkarmak için bütün prosedürleri eksiksiz biçimde yerine getirmelisin. Araç Sigortaları, hem bir zorunluluk olarak hem de güvence olarak aracını güvenle kullanmana yardımcı olur. Sen de Allianz tarafından sunulan araç sigortası hizmetleri ile aracını güvence altına alabilir ve güvenle trafiğe çıkabilirsin. Uygun fiyatlı ve geniş kapsamlı sigorta poliçelerinden yararlanmak için hemen Allianz ile iletişime geçebilirsin.