Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda, kalkış noktası ile varılacak havaalanı arasında direkt uçuş bulunmadığı durumlarda, yolcular aktarmalı uçuş ile seyahatlerini tamamlamayı tercih ediyorlar. ‘Aktarmalı uçuş nedir?’ sorusu kalkış ve varış noktası arasında en az iki uçuşun gerçekleştiği seyahat biçimini ifade ediyor. Havacılık terminolojisinde transit uçuş diye anılan aktarmalı uçuş alternatifleri, gidilecek noktaya çoğu zaman daha ekonomik bütçelerle ulaşmayı sağladığı için sıkça tercih ediliyor.

Yurt dışı havalimanlarında transit yolcu tabelalarıyla karşılaşmış olabilirsin. Bu yönlendirmeler aktarmalı uçuş süreleri dikkate alınarak yolcuların en hızlı ve güvenli şekilde bir sonraki uçağa ulaşmalarını mümkün kılmak için yapılıyor. Elbette transit yolcuların dikkat etmesi gereken kurallar bulunuyor. Aktarmalı uçuşlarda check-in ve vizesiz aktarmalı uçuş gibi konularda ön bilgi edinmek yolculuğun sorunsuz tamamlanması için bir öncelik oluyor. Yazımızda bulabileceğin ‘aktarmalı uçuş nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtlarına daha yakından bakalım.

Uçuş aktarması aynı havayolu şirketi ile yapılıyorsa veya havayolu transfer anlaşması olan şirketler arasında gerçekleşiyorsa, bagaj transferi havayolu personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun için her iki uçuşu bağlayarak bilet alman ve ilk check-in sırasında valizini teslim etmiş olman gerekiyor. Anlaşmalı havayolları ile seyahat ediyorsan, aktarmalı uçuş valiz teslimini kalkış noktasında yapmalısın. Böylelikle sonraki transferlerinde, güvenlik ve pasaport kontrolünden geçmen yeterli olacak.

Bununla birlikte, valizlerin için biletindeki maksimum ağırlık sınırlarını kontrol etmelisin. Ekonomi ve business class gibi farklı bilet türlerinde veya düşük maliyetli havayolu şirketlerinde aktarmalı uçuş bagaj kuralları ve ağırlık limitleri farklılık gösterebiliyor. Biletini alırken bu kurallara dikkat etmelisin. Maksimum ağırlığı aşan valizlerin ve kabinde taşınması mümkün olmayan eşyaların aktarmalı uçuşlar sırasında yeniden kontuar check-in işlemleriyle bagaja teslim edilmesi gerekiyor. Bu da aktarma süresinde zaman kaybına neden oluyor.

Seyahat
Aktarmalı uçuşlarda ilk check-in işlemi ilk kalkış noktasında ya da online şekilde yapılıyor. Eğer bagaj teslim etmen gerekiyorsa, bunu kontuarda görevliler eşliğinde yapmayı tercih etmelisin. Aktarmalı uçuşlarda online check-in seçeneği olsa da her bir uçuş için ayrı ayrı check-in yapmak zorunda olduğunu unutmamalısın.[1] Genellikle uçuşun başlamasına 24 saat kala sistem açılarak online check-in yapılmasına izin veriyor. Özellikle yurt dışı aktarmalı uçuş yaparken bu yolu izleyerek rötar, güvenlik kontrolü ve kontuar beklemesi gibi yoğunluğu olan prosedürlerde zaman kazanabilirsin. Bagaj transferinin havayolu şirketi aracılığıyla yapıldığı durumlarda online check-in gerçekleştirerek transit yolcu geçiş noktasına hızla ulaşabilirsin.

“Aktarmalı uçuşlarda check-in sayısı kaç tane?” sorusunun cevabı uçuşun bağlantılı yapıldığına göre değişiyor. Diyelim ki, Samsun’dan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Chicago’ya seyahat planlıyorsun. İki destinasyon arasında direkt uçuş olmaması ve rotanın tek uçuş ile kat edilecek mesafeden uzun olması sebebiyle aktarmalı uçuş planlaman gerekiyor. Samsun-İstanbul arası bir yurt içi aktarmalı uçuş gerçekleştirebilir, ardından İstanbul-Amsterdam arası ilk yurt dışı aktarmalı uçuş rotanı çizebilirsin. Yurt dışı aktarmalı ikinci rotan ise Amsterdam-New York arası olsun. Son uçuşun için de New York-Chicago arası bir yurt içi aktarma deneyebilirsin.

Bu durumda, toplam dört uçuş için ilk kalkıştan sonra üç kez daha check-in yapman gerekiyor olacak. Bununla birlikte Türkiye aktarmalı uçuş ve New York’a kadar olan yurt dışı aktarmalı uçuş planını aynı havayolu şirketinden bağlantılı uçuş bileti alarak planlamalısın. Bu yolla bagaj kontrolü ve teslim işlemlerini Samsun’da tamamlayarak yolculuğuna rahatça devam edebilirsin.

Aktarmalı Uçuş

Yurt dışı aktarmalı uçuş planlıyorsan, gideceğin ülke ve destinasyonun vize uygulaması hakkında önceden mutlaka bilgi almalısın. Hizmet pasaportu, hususi pasaport ve diplomatik pasaport sahibi Türk yurttaşları, Avrupa Birliği sınırları dahil, birçok ülkede vizeden muaf olabiliyor. Bununla birlikte umumi pasaport sahipleri için ülkelerin farklı vize uygulamaları mevcut bulunuyor. Eğer sahip olduğun pasaport türü için vize şartı koşan bir ülkeye gidiyorsan, zaten yolculuk öncesinde vize işlemlerini tamamlamış ve onay almış olmalısın. Ancak aktarmalı uçuşlarda aktarma noktası konumunda olan ülkeler için transit vize uygulaması mevcut.

İki uçuş arasındaki bekleme süresi uzunsa, birçok yolcu gibi bu süreyi havaalanı dışında geçirmeyi tercih edebilirsin. Bu durumda pasaport kontrolünden geçip ülke sınırlarına girmiş olacağın için transit vize alman gerekebilir. Aktarma yapacağın ülke transit vize istiyorsa ve vizen yoksa pasaport kontrolünden geçemeyebilir, hatta bir sonraki uçağa da binemeyebilirsin. Her ülkenin transit vize süresi, koşulları ve ücreti bir diğerinden farklı olduğu için seyahatini planlarken bunlar hakkında detaylı bilgi edinmelisin.[2]

Yurt dışı aktarmalı uçuş planlayan Türk vatandaşlarının ve Türkiye aktarmalı uçuş planlayan yabancı ülke vatandaşlarının, aktarma sırasında sadece check-in değil, pasaport ve vize kontrolünü de dikkate almaları bekleniyor. Pasaportun türüne ve hangi ülke tarafından verildiğine bağlı olarak, varış destinasyonundaki ülkenin vize politikasına göre geçiş izni veriliyor. İki devlet arasında vizesiz geçiş anlaşması varsa vize uygulamasından muaf olunabiliyor. Örneğin, Almanya’dan gelen Türk pasaportu sahibi bir yolcu isen, Türkiye aktarmalı uçuş ile KKTC’ye vizesiz aktarma yapabilirsin. Avrupa Birliği ülkelerine uçuş planlıyorsan, Schengen vizesi aktarmalı uçuş prosedürlerine önceden göz atman faydalı olacaktır.

¨Schengen Nedir, Schengen Vizesi Nedir?¨ diye merak ediyor, bununla ilgili yazımızı okuyabilirsin. Schengen, Avrupa Birliği üye ülkeleri ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve EFTA ülkelerini içine alan ve bu ülkeler arasındaki gümrük birliği çerçevesinde serbest dolaşım imkanı sunan bir uluslararası vize uygulamasıdır. Bir Schengen ülkesi için vize sahibiysen, aktarmalı uçuşunu o rotayı kullanarak gerçekleştirmeyi düşünebilirsin.

Havaalanı

Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gereken konular sadece vize, check-in ve bagaj kuralları ile sınırlı değildir. İki uçuş arasındaki bağlantı süresi 90 dakikadan kısa ise, yoğunluğa veya rötara bağlı olarak uçağı kaçırma ihtimalin bulunabilir. Özellikle kalabalık ve büyük havalimanlarında uçuş kapısına ulaşmak bazen zor olabiliyor. Rötar durumunda havayolu şirketi yolcularına bir sonraki uçuşa bilet bulmak durumunda kalıyor. Ancak sorun yolcu kaynaklı ise, bilet farkı ciddi bir ek maliyete neden oluyor.

Aktarmalı uçuş sırasında yaşanabilecek bir diğer sorun da kaybolan veya hasara uğrayan valizler ile ilgili oluyor. Varış destinasyonunda teslim alacağın bagaj ile ilgili sorunları yerinde çözmeye çalışmalısın. Aktarmalı uçuş kuralları hakkında daha detaylı bilgiler için seçtiğin havayolu şirketinin talimatlarına göz atabilirsin.

Bunların dışında, gerek uçuş gerekse konaklama süresi içerisinde yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarını da düşünmen faydalı olacaktır. Kaza veya ani rahatsızlık durumunda, yurt dışındaki bir sağlık kuruluşundan hizmet alabilmen, bir seyahat sağlık sigortası paketine sahip olman halinde oldukça kolaylaşıyor. ¨Seyahat Sağlık Sigortaları¨ sayfasından yurtdışı aktarmalı uçuş ve konaklama süresince hangi ek hizmetleri alabileceğini inceleyebilirsin.

Güvenli bir yolculuk için Allianz Seyahat Sigortası Paketleri’nden birini tercih edebilirsin.