Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşme ile birlikte mobil cihazlara olan ilgi de artmaya devam ediyor. Mobil cihazlar özelinde geliştirilen 5G teknolojisi, IoT yani Nesnelerin İnterneti ağlarının güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
5G
G Generation yani nesil anlamına gelir. Her nesilde bu teknolojinin altyapısı üzerinde yeni değişiklikler ve geliştirmeler yapılıyor. 5G ise beşinci nesil değişikliği ifade ediyor. 5G teknolojisinin amacı standart olan uygulamaları çok daha hızlı olan ve yüksek kapasitedeki fonksiyonel özelliklere sahip internete erişmektir. Böylelikle yüksek hızdaki internete çok daha az gecikme süresi ile erişmek mümkündür. Bunun yanı sıra 5G teknolojisinin gelişimiyle birlikte IoT, otonom sürüş ve VR teknolojileri de daha etkili ve kullanışlı bir hale gelebilir.
Beşinci nesil mobil ağları ifade eden 5G; kablosuz teknolojik altyapısı sayesinde kullanıcılara daha yüksek hızda internet, minimum gecikme süresi, veri güvenliği, yüksek ağ kapasitesi ve düzenli bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor. 5G teknolojisi iş hayatında olduğu gibi günlük hayatta da pek çok alanda kullanılabiliyor. Örneğin 5G teknolojisi ile HD kalitedeki bir filmi yalnızca birkaç saniye içerisinde cihazına indirmen mümkündür. Kapsam alanı oldukça geniş olan 5G teknolojisi; günlük yaşamı kolaylaştırmanın yanı sıra işletmeleri, eğitim kurumlarını, hastaneleri, eğlence merkezlerini, farklı sektörlerde çalışan personelleri, endüstriyel alanları, akıllı şehir uygulamalarını ve sürdürülebilir teknolojik alt yapıyı baz alıyor.  
5G Uygulamaları
5G’nin gelecekte sanal gerçeklik, otonom sürüş, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler ile bir araya gelerek çok daha fonksiyonel uygulamalarda kullanılacağı öngörülüyor. 5G’nin altyapısının bu teknolojiler ile pek çok alanda kullanıcılara etkili hizmetler ve özellikler sunması mümkün görünüyor. Akıllı şehirler, otonom sürüşe sahip araçlar, eğlence ve medya deneyimleri, teknolojik cihazlar ile iletişim ve sanal gerçeklik aktiviteleri 5G’nin gelecekte yerini alacağı uygulamalar arasında öne çıkıyor.
Yüksek erişilebilirlik, kesintisiz bağlantı, ağ kapasitesi ve yüksek hızda internet ve güçlü altyapı gibi avantajlı özellikleriyle öne çıkan 5G teknolojisinin, gelecekte ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. Test, entegrasyon ve ürün geliştirme süreçleri devam eden 5G teknolojisinin dünya ile uyum içerisinde olacak şekilde 2023 ve sonrası için tamamlanacağı belirtilen ilk öngörüdür.

5G ve 4G teknolojileri arasındaki altyapı, performans ve gecikme açısından temel farklar şunlardır:

  • 5G,4G’ye oranla daha yüksek kapasitede mobil bant genişliğine sahiptir. Böylelikle 5G daha hızlı ve kesintisiz bir şekilde internete erişim imkanı sunabilir. 5G’nin gecikme süresi çok daha düşüktür.
  • 5G, performans olarak 4G’den yaklaşık 20 kat daha hızlı bir altyapıya sahiptir.
  • 5G 30 GHz ile 300 GHz aralığındaki frekansları kullanırken 4G 6 GHz ve daha düşük olan frekans bantlarını kullanır.
  • 5G, 4G ile kıyaslandığında birim alan başına 100 kata kadar bağlanabilen cihaz kapasitesine sahiptir.
  • 5G, 4G’ye oranla nesnelerin interneti, otonom sürüş, yapay zeka ve sanallaştırma gibi teknolojilere daha fazla odaklanarak kullanıcılara bütünleşik ve sürdürülebilir bir teknoloji ağı sunmayı hedefliyor.
  • 5G, 4G’ye göre daha yüksek enerji verimliliğine sahiptir.
  • 5G, sanal ağ yapılandırmalarına ait maliyetlerin uygulamanın ve altyapının ihtiyaç ve taleplerine göre uyumlandırabilecek şekilde tasarlanıyor.

5G özellikleri ve güçlü altyapısı ile son zamanlarda çığır açan ve pek çok alanda kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamayı hedefleyen bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra geleceğin trend teknolojilerinden biri olan NFT hakkında daha detaylı bilgi edinmek için
NFT Nedir?
sayfasını inceleyebilir ve teknolojinin hakim olacağı gelecekte hayat sigortası yaptırmak için 
Allianz Hayat Sigortası
sayfasından teklif alabilirsin.