MTV, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından emisyon oranı, koltuk sayısı ve aracın yaşı gibi kriterlere bağlı olarak hesaplanıyor. Motorlu taşıt kullanıcıları, taşıt vergisi niteliğinde hesaplanan ilgili tutarı her yıl belirli tarih aralığında ödemekle yükümlü oluyor.

 

MTV kelimesinin açılımı Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak kullanılıyor. Araba vergileri olarak da nitelendirilen MTV’ye Karayolları Trafik Kanunu gereğince kayıt altına alınan ve tescil edilen otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, arazi aracı, karavan, çekici ve kamyon gibi motorlu taşıtlar dahil ediliyor. Bunun yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında kayıtlı ve tescilli helikopter ve uçak gibi hava araçları için de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesi gerekiyor. Liman ve belediyeler tarafından tescillenen ve kayıt altına alınan deniz taşıtları da bu kapsamda değerlendiriliyor. 

Motorlu taşıtlar vergisi 2023 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi motorlu taşıtın türüne, motor silindir hacmine, aracın ilk tescil tarihine ve aracın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 2023 MTV hesaplama sürecinde özellikle otomobiller için motor silindir hacmini göz önünde bulunduruluyor. Motor silindir hacmi arttıkça vergi ödeme oranı da yükseliyor. Bunun yanı sıra motorlu taşıtın yaşı arttıkça araç MTV ödeme tutarı düşüyor.

 

hesaplama
MTV borç sorgulama için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanılabiliyor ve bu sistem aracılığıyla motorlu taşıtının herhangi bir borcu olup olmadığını öğrenilebiliyor. MTV sorgulama ve ödeme sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde motorlu taşıta ait plaka ve TC Kimlik No gibi talep edilen bilgilerinin doldurulması gerekiyor. Daha sonra motorlu taşıtlar vergisi ödeme işlemi için gerekli bilgiler elde ediliyor. Böylelikle MTV ne kadar? sorusunun yanıtına hızlı ve güvenilir biçimde erişebilmek mümkün oluyor. 
İlk olarak MTV 2023 yılı için %122,93 olarak belirlendi fakat bu zam oranı uygulamaya geçirilmiyor. Ardından 2023 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı %61,5’e indirildi. Böylece 2022 yılına kıyasla 2023 yılında MTV tutarı %61,5 oranında artmış oluyor. Örneğin; 2022 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi, 2000 ₺ olan bir motorlu taşıtın 2023 yılı için vergi tutarı 3230 ₺ tutarına yükseliyor. Sıfır otomobillerde ise ödenmesi gereken en düşük MTV tutarı 2120 ₺ oluyor. 2023 MTV tablosu bu şekilde belirleniyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ücretleri motorlu taşıtın satın alındığı yıla göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, 01.01.2018 yılı öncesinde satın alınan motorlu taşıtlarda yalnızca motor hacmi üzerinden hesaplama yapılırken bu tarihten sonra alınan motorlu taşıtlar için KDV hariç araç değeri de hesaplamayı etkiliyor. Elektrikli araçların MTV tutarı ise içten yanmalı motora sahip araçlara göre ¼ oranında daha az oluyor. Bu indirim elektrikli araç kullanımına teşvik etmeye yönelik yapılıyor. Örneğin; aynı teknik özelliklere sahip elektrikli araç için 250 ₺ ödemen gerekliyse içten yanmalı motorla çalışan bir araca 1000 ₺ ödemen gerekiyor. Bunun yanı sıra elektrikli araçların 2023 MTV oranları hesaplanırken elektrikli aracın kW (Kilowatt) değeri ve aracın yaş aralığı da dikkate alınıyor. 
motor
MTV ödemeleri her yıl iki kez eşit taksitler halinde yapılıyor. Bu verginin ilk taksidi Ocak ayının sonunda ödenirken ikinci taksidi ise Temmuz ayının sonuna kadar ödenebiliyor. Dileyen kişiler motorlu taşıtları için belirlenen tutarın tek seferde ödeyerek iki taksidin ödemesini aynı anda yapabiliyor. MTV son ödeme tarihi geciktiği zaman günlük bazda gecikme faizi uygulanıyor. Yasal olarak belirlenen ödeme süresinin geçmesi halinde de haciz işlemi başlatılabiliyor. MTV, bir kamu alacağı olduğundan motorlu taşıt sahiplerinin yasal mevzuata uygun olarak vergi yükümlülüğünü ilgili tarih aralığında yerine getirmesi gerekiyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi; Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi, Gelir İdaresi yetkili vezneleri ve anlaşmalı bankalara ait ATM, web sitesi ya da bankaların şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor. Ödeme yapmak için dilediğin yöntemi seçebiliyor ve ilgili tutarı ister tek seferde ister Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödeyebiliyorsun.

Araç Sigortaları; Zorunlu Trafik Sigortası, Kasko Sigortası ve Garanti Sigortaları olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılıyor. Hem zorunlu hem de isteğe bağlı sigorta türlerinden yararlanmak için Araç Sigortaları sayfasını inceleyebilir ve teklif alabilirsin.