Allianz İşletmelerin Risklerini Mercek Altına Alıyor

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz Group, 2013 yılında küresel işletmelerdeki olası riskleri inceledi. Allianz Global Corporate & Specialty uzmanlarının araştırmaları sonucunda ortaya çıkan tabloda dikkat çeken noktalardan bazıları doğal afetler, yangın ve elektrik kesintileri oldu.

Allianz Group'a bağlı Allianz Global Corporate & Specialty şirketi (AGCS) 500 kişiden fazla  uzman kadrosuyla küresel kurumların olası risklerini araştırdı. Araştırma raporuna göre dünya genelinde büyük şirketleri tehdit eden en büyük risk, işleyişi etkileyecek faktörlerin ortaya çıkma olasılığı. Allianz'ın 28 ülkede yönettiği yeni araştırmasına göre şirketlerin 2013'de karşı karşıya kaldıkları en yüksek riskler arasında işletme ve tedarikçilerde meydana gelebilecek olası kesintiler, doğal afet, yangın ve patlamalar gösteriliyor.  Aynı zamanda denetim ve piyasadaki değişiklikler de önemli riskler arasında yer alıyor.

Allianz Grup bünyesinde faaliyet gösteren AGCS "2013 Allianz Risk Barometresi"'başlığıyla hayata geçirdiği araştırmasına 2012 yılının sonlarında başladı. Bu araştırmada şirketlerin 2013 yılında karşılaşacağı bölgesel ya da sektörel risklerin yanı sıra Allianz genelinde 529 kurumsal ve sektörel sigorta uzmanının görüşlerine de yer verildi. Allianz'ın işbirliği yaptığı işletmeler tarafından dünya genelinde yıllardır güvenilir bir ortak olarak görüldüğünün altını çizen Allianz SE Yönetim Kurulu Üyesi Celement B.Booth konuyla ilgili açıklamasında "İşletmelerin karşı karşıya kaldığı riskler hakkında derin bir bilgiye sahibiz ve hangi konular hafife alınıyor biliyoruz" şeklinde yorumda bulundu. Rapor hakkında yorumda bulunan AGCS CEO'su Axel Theis,"Bugünün küresel şirketlerin geleneksel yangın gibi risklerin yanı sıra tedarik zinciri kesintileri ve siber suçlar gibi ultra-modern riskleri mevcut" dedi.

Yanıtların %46'sının ortaya koyduğu tabloya göre, iş ve tedarik zinciri kesintileri en büyük iş riski olarak değerlendiriliyor. Maliyeti düşürmek amacıyla küresel tedarik zinciri işletmeyi tercih ediyor olmaları şirketlerin birçoğunun alternatif tedarikçisinin olmadığını gösteriyor. Konuyla ilgili örnek veren AGCS Mal Sigortaları Uzmanı Volker Münch "Tayland"daki sel felaketi bize gösterdi ki, önemli bir tedarikçi firmada işlerin kesintiye uğraması, sanayinin tümünde hafif bir dalga etkisi görülmesine neden olabiliyor" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Doğal Afetlerin Neden Olduğu Kayıplarda Artış Var

Elde edilen sonuçlardan %44'ü birçok durumda ikinci en büyük iş riski olarak iş kesintileri, doğal afetleri gösteriyor. Sandy Kasırgası hariç her ne kadar 2012 yılı doğal afetler yönünden nispeten daha mütevazı bir sene olmuş olsa da bu her şeyin iyi gitmiş olduğu anlamına gelmiyor. Allianz Re Avrupa Meteorolojisti Markus Stowasser yaptığı açıklamada raporu; "Doğal afetler sigorta taleplerini son 30 senede 15 kat oranında artmasına neden oldu. Asya'daki sigortalanan varlıkların sayılarının fazlalaşması, özellikle yüksek risk taşıyan kıyı bölgelerindeki yerleşimler hızla ilerledikçe, artmaya da devam edecek" şeklinde yorumladı.

"Fazla Yaş Riski" sürpriz bir şekilde belirgin olarak kurumsal ajandalarda ön plana çıkıyor: yangın ve patlamalar üçüncül önemli küresel iş riski olarak dikkat çekiyor. Yangınlar nispeten daha ender görülüyor, ancak yüksek iş kesintilerine yol açabiliyor. 2012 senesinde sanayi alanındaki en büyük yedi mal kaybının her biri 10 milyon Euro'yu geçiyor, bunların altısının nedeni ise, yangın. Allianz Risk Consultancy Global Başkanı Paul Carter "Şirketler, yangından korunma standartlarını ekonomik baskıya göre şekillendirmemelidirler." şeklinde sözlerini vurguladı.

Şirketler Bilgi Teknolojileri Yetersizlikleri Ve Güç Kesilmesi Konusuna Hazırlıklı Değiller!

Allianz Global uzmanlarına göre, şirketler zaman zaman ciddi riskler alıyor ancak bazılarını büyük ölçüde azımsıyorlar. Örneğin, bilgi teknolojileri yetersizlikleri yüksek miktarda maddi kayıplara artarak neden olabiliyor. Bununla beraber, Allianz uzmanlarının sadece yüzde 6'sı, müşterilerinin bu riskin farkında olduğunu düşünüyor.  R&D Risk Danışmanı Başkanı, Michael Bruch yaptığı açıklamada  "Güç tedarikçisine duyulan güven gelecekte, altyapının eskimesi ve bol miktarda yatırım yapılmasına bağlı olarak gitgide azalacak" şeklinde yorumda bulundu. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bilgi ve iletişim teknolojilerine bağlılığın yüksek olmasının da etkisiyle eğer bir kesinti olursa bugün görülen etkiler 10-15 sene öncesine göre çok daha fazla olacaktır.