Yeşil Pasaport Nedir? Kimlere Verilir?
Yeşil Pasaport Kapılarını Açıyor: Dünyayı Keşfedin
Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlanan özel bir ayrıcalıktır ve resmi adı ‘’hususi pasaport’’ olarak bilinir. Devlet memurlarına, belirli kamu görevlilerine ve onların aile üyelerine verilen bu pasaport, birçok ülkeyi vizesiz şekilde seyahat etme imkanı tanır. . Özellikle Avrupa'nın Schengen bölgesindeki ülkelere, bazı Asya ülkelerine ve belirli Güney Amerika ülkelerine vizesiz giriş sağlamak, pasaport sahiplerinin için büyük bir avantajdır.
Yeşil pasaportla Schengen ülkelerine 90 güne kadar vizesiz seyahat edilebilir. Türkiye’nin bazı ülkelerle yaptığı anlaşmalar, yeşil pasaport sahiplerine ek kolaylıklar da barındırır. Bu vizesiz seyahat özgürlüğü, dünyanın farklı kültürleri keşfetmeye ve uluslararası iş bağlantıları kurmaya yardımcı olur. İş dünyası profesyonelleri ve akademisyenler için bu ayrıcalık, sınırların kolayca açılmasına, kişisel ve profesyonel gelişim fırsatlarının doğmasına neden olur.

Hususi Pasaport Rehberi: Yeşil Pasaport Alma Şartları ve Başvuru
Türkiye Cumhuriyeti Devletine hizmet eden belirli bir zümreye verilen “pasaport nasıl alınır?” konusunda bazı noktalar öne çıkar. Ancak yeşil pasaportu almak için belirli kriterler ve şartlar bulunur. Yeşil pasaport alma şartları arasında öne çıkan en önemli unsur, 1, 2 ve 3. derece kadrolarda çalışan devlet memuru olmaktır. Derece, kişinin çalıştığı görev süresi, yetki ve sorumluluk düzeyine göre belirlenir. Emekli olduktan sonra da yeşil pasaport alma hakkı devam eder. Ancak bu hak, emeklilik öncesinde bir ikinci veya üçüncü derecedeki bir kamu görevinde çalışmış olması şartına bağlıdır.
Üniversitelerde profesör, doçent veya yardımcı doçent unvanına sahip olan akademisyenler ile idari görevdeki kamu üniversitelerinde çalışan personeller de yeşil pasaport hakkına sahip olur. Belediye başkanları, görev süresi boyunca yeşil pasaport sahibi olur. Belirli bir süre boyunca kayıtlı olan avukatlar da bu pasaport türüne başvurabilir. Türk Barolar Birliğine kayıtlı olan avukatlar, yeşil pasaport gerekli belgeler ile başvuruda bulunabilir. Yeşil pasaport hakkına sahip olan kişilerin eşleri ve çocukları da bu pasaporta başvurabilir. Yeşil pasaport yaş sınırı olduğu için dikkatli olunmalıdır. 25 yaşına kadar olan çocuklar yeşil pasaport sahibi olabilir.
Aynı zamanda öğrenci olmaları da son derece önemli olur. Başvuru yapabilmeniz için kimlik belgesi, son 6 ay içerisinde çekilen biyometrik fotoğraf, e-Devlet üzerinden alınabilen çalışma veya emeklilik belgesi ile SGK hizmet dökümü çıkarmanız gerekir. Bu belgeler hazırlandıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alabilirsiniz. Emekli yeşil pasaport yenileme için gerekli belgeler ise emeklilik belgesi ve SGK hizmet dökümü gereklidir. Bu belgeleri hazırladıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz.