İstanbul; tarihin izlerini taşıyarak binlerce yıldır farklı medeniyetleri bir arada barındırıyor. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen İstanbul; göz kamaştırıcı boğaz manzarası, tarihi müzeleri, tabiat parkları ve renkli sokakları ile çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlıyor.
İstanbul’un simgesi haline gelen Taksim Meydanı, kutlamaların en coşkulu yapıldığı yer oluyor. Cumhuriyet Anıtı ise 1925 yılından itibaren Taksim’de yer alıyor. Kültür ve sanat aktivitelerini takip edenler, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliklere katılabiliyor.
istanbul
Yabancı turistlerin Grand Bazaar şeklinde tanıdığı Kapalı Çarşı, dünyanın en büyük çarşısı olarak ülke kültürünü aktarmaya devam ediyor. Binlerce dükkanın yer aldığı çarşıda esnaflar; mücevherat, antika, aydınlatma, kıyafet, yöresel lezzetler, halı, kilim, seramik ve deri gibi pek çok alandan satış yapılıyor
istanbul
İstanbul’da gezilecek yerler listesindeki popüler alanlardan biri Sultanahmet Camii oluyor. Mimar Sinan ve öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Sultanahmet Camii içerisinde renkli çiniler yer alıyor. Yabancı turistlerin Blue Mosque olarak adlandırdığı bu camii, 6 minaresiyle Osmanlı’da ilk ve tek olma özelliği taşıyor.
Sultanahmet
İstanbul’un fethinden sonra inşaa edilen Topkapı Sarayı, İstanbul’un Tarihi Yarımada bölgesinde yer alıyor. Yıllarca padişahların yaşam alanı ve devletin idare merkezi olarak kullanılan bu sarayda pek çok tarihi eser bulunuyor.
Topkapi
Topkapı Sarayı’nın bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı; geçmişten günümüze pek çok kutlamaya, törene ve bayrama tanıklık ediyor. Osmanlı döneminde güllerin yetiştirildiği bu bahçede Tanzimat Fermanı da okunuyor. Ayrıca Gülhane Parkı içerisinde İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de yer alıyor.
park
Ayasofya Camii; Bizans döneminde katedral olarak kullanılırken 1453 yılındaki İstanbul’un Fethiyle birlikte camiye dönüştürülüyor. 1935 ve 2020 yılları arasında ise müze olarak ziyaretler edilebiliyor. Günümüzde tekrar camii halinde ibadete açılan bu görkemli yapının iç dekorasyonunda Osmanlı tuğraları, Hz. İsa ve Hz. Meryem'e ait figürler, mozaikler ve melek figürleri yer alıyor.
Ayasofya
Bizans döneminden günümüze gelen Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu büyüleyici sarnıcın yapımı 38 yılda tamamlanıyor ve çalışmalar boyunca pek çok kişi hayatını kaybetmiştir. Sarnıç içerisinde Roma döneminden günümüze ulaşam Medusa Başı heykeli yer alıyor. 527 yılından beri ayakta kalmayı başaran Yerebatan Sarnıcı; dönem dönem ulusal ya da uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Yerebatan
Üsküdar’ın simgesi olan Kız Kulesi, Salacak Sahili’nde büyüleyici manzarasıyla öne çıkıyor. Pek çok rivayete konu olan Kız Kulesi’nin tarihi milattan önce 24’lere dayanıyor. Ayrıca müze olarak da konuklarını ağırlayan kulenin alt katlarında müze hakkında bilgi edinirken üst katındaki seyir terasından şehrin manzarasına dalabilirsin. Bunun yanı sıra Kız Kulesi; doğum günü kutlaması ve evlilik teklifi gibi özel günlerde halkın kullanımına açılıyor.
kiz kulesi
2005 yılında ziyarete açılan Pera Müzesi’nde pek çok değerli koleksiyonlar sergileniyor. Geçici ya da kalıcı olarak sergilenen sanat eserlerinin yanı sıra müze içerisinde atölye çalışması, söyleşi ve sinema günleri gibi etkinlikler de düzenleniyor.
Pera
Sütlüce’de yer alan Miniatürk’de açık hava müzesi olarak Türkiye’nin en popüler tarihi ve kültürel yapılarının maketleri sergileniyor. Ziyaretçiler; eserlerin yanı sıra satranç, labirent ve tekne turu gibi aktiviteler sayesinde ailece keyifli vakit geçirebiliyor.
Miniaturk
İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi, 528 yılında Haliç ve İstanbul Boğazı’na hakim bir konumda inşa ediliyor. Geçmişten günümüze fener kulesi, zindan ve müze olarak ziyarete açılan Galata Kulesi rivayetleri ile de ünlü hale geliyor.
Galata
Boğazkesen Hisarı olarak da bilinen Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet döneminde 90 günde inşa ediliyor. İnşasının ardından İstanbul’un Fethi sürecinde Karadeniz’den Bizans’a giden yardımları engellemek amacıyla kullanılıyor. Boğaz’a nazır Rumeli Hisarı, üç kuleye ve tarihi surlara sahiptir. Geçmiş dönemlerde konser gibi açık hava etkinliklerine ev sahipliği yapan Rumeli Hisarı günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze içerisinde İstanbul’un Fethi döneminde kullanılan top, gülle ve Haliç zincirine ait parçalar sergileniyor.
Rumeli-Hisarı
Doğu Romalılardan kalan tarihi yapı Yoros Kalesi, İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alıyor. Doğu Roma’nın gücünü yitirmesiyle birlikte Cenevizliler tarafından alınan Yoros Kalesi’ni 1931 yılında Yıldırım Bayezid fethediyor. Yoros Kalesi’nin eşsiz manzarası yemyeşil Karadeniz’i izleme keyfi sunuyor. Ayrıca kalenin hemen altında halka açık kafeterya da hizmet veriyor.
kale
1908 yılında İstanbul ve Bağdat Demiryolu hattının başladığı istasyon olacak şekilde inşa ediliyor. Anadolu’dan gelen trenlerdeki son durak olan Haydarpaşa Tren Garı, vapur yolculuklarında dikkat çekiyor. Aynı zamanda Haydarpaşa Tren Garı, kitap fuarı gibi sanat ve kültür aktivitelerine de ev sahipliği yapıyor.
tren-gari
1856 yılında Sultan Abdülmecit tarafından boğaz kıyısında yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, Türkiye’nin en büyük saraylarından biri oluyor. Batı mimarisine ait şık ve ihtişamlı bir görüntüye sahip bu sarayın manevi değeri de öne çıkıyor. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından önce son zamanlarını geçirdiği Dolmabahçe Sarayı, ulusal anlamda da manevi bir değer kazanıyor.
dolmabahce
Çengelköy kıyısında bulunan Kuleli Askeri Lisesi, 1872 yılında inşa ediliyor. Boğaz manzarasıyla öne çıkan bu yapının arkasında İstanbul’un ikinci en büyük Türk bayrağı bulunuyor. Ayrıca Kuleli Askeri Lisesi, geceleri de aydınlatılarak dikkat çekici bir hale geliyor ve Boğaz’ın her yerinden görülebiliyor.
Kuleli
İstanbul’un Ortaköy ilçesinde yer aldığından Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii, 1853 yılında inşa ediliyor. Sultan Abdülmecid tarafından Balyan mimarlara yaptırılan bu camii, günümüzde ibadete açık olarak kullanılmaya devam ediliyor. Neo Barok tarzı mimari yapı ile tasarlanan Ortaköy Camii, zarif ve şık bir görüntü oluşturuyor.
Ortaköy
Safiye Sultan’ın emriyle yapımına başlanan fakat 1665 yılında IV. Mehmet’in annesi olan Turhan Hatice Sultan’ın katkılarıyla tamamlanan Eminönü Yeni Camii, Valide Sultan Camii olarak da biliniyor. İstanbul’un en kalabalık bölgelerinden biri olan Eminönü Yeni Camii aynı zamanda güvercinleriyle de ilgi çekiyor.
Eminönü
İstanbul’un en nostaljik semtlerinden biri olan Balat, pek çok renkli sokağa, merdivenli yokuşa, tarihi evlere, dar sokaklara ve ibadethanelere ev sahipliği yapıyor. Balat semtinde Fener Rum Patrikhanesi, Sveti Stefan Kilisesi, Yavuz Sultan Selim Camii, Rum Ortodoks Kilisesi ve İsmailağa Camii yer alıyor. Nostaljik, renkli ve tarihi mimarileriyle öne çıkan Balat semtinde fotoğraf ve video gibi çekimler için de uygun sokaklar ve kafeler bulunuyor. Ayrıca bu semtte pek çok profesyonel dizi ya da film çekimleri de yapılıyor.
Balat
Binlerce yıllık yaşam merkezi İstanbul’un en güzel yerlerini keşfederken sağlığını güvence altına almak için Allianz Seyahat Sağlık Sigortası  başvurusu yapabilir ve bu tarihi şehirde doyasıya gezebilirsin.