Periyodik Bakım Nedir? Araç Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır?

Sürüş sırasında performans, güvenlik ve konforu garantilemek için düzenli bir araç bakım yaptırmak şarttır. Motorun kullanım ömrü daha da uzar ve sonunda bakımı yapılan aracın satış fiyatı da nispeten daha yüksek olur. Aracınızda belirli bir zaman aralığına göre gerçekleştirilen aktivite periyodik bakım olup, bu bakımın amacı, aracınızın sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Arabanıza düzenli olarak bakım yaparak araç bakım fiyatları konusunda daha fazla para tasarrufu sağlarsınız. 

Periyodik araç bakımı, optimum performans, güvenlik ve uzun ömür için olmazsa olmazdır. Her araç parçasının belirli bir ömrü olduğundan, düzenli bakım, önemli hasara veya kazalara neden olmadan önce aşınmış parçaların değiştirilmesini sağlar. Hangi markaya ya da modeli ait olduğu önemli olmadan tüm araçlara periyodik bakım yapılmalıdır. Bazı parçalar zamanla yıpranabilir ve bu da oto bakım servisi tarafından sağlanan bakım programına uyulmasını gerektirir.

Sürücü ve yolcuların güvenliğini tam anlamıyla sağlayabilmek için zorunlu trafik sigortası dahilinde periyodik bakımların belirli bir programa göre hazırlanması sağlanabilir. Bu sigorta kapsamında aracınızın periyodik bakımlarının yanı sıra, muayene işlemleri de gerçekleştirilebilir. Bu sayede araç muayene süreleri, sorgulama ve işlemleri daha kolaylıkla yapılabilir. 

periyodik bakim nedir

Güvenli sürüş ve ekonomik kullanım için araç periyodik bakım işlemi çok önemlidir. Bakım süreci yakıt türü, marka, model ve kilometre gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Servis merkezleri, bu özelliklere göre uyarlanmış üreticinin periyodik bakım programını takip eder.

Periyodik araç bakımı yaptırmanın en önemli avantajı aracınızın zamanla daha büyük masraflara girmesini engellemesidir. Ayrıca aracın periyodik bakımını yapıldığında, performansta da önemli bir artış gözlenecektir.

Periyodik bakımlar aracın marka ve modeline göre değiştiği için her araçta farklılıklar olabilir. Fakat ‘Araba bakımları nelerdir?’ sorusunun cevabından bahsedecek olursak; aracın yağı, soğutma suyu seviyeleri, yağ ve hava filtreleri ile frenleri kontrol edilir gerekirse değişimleri yapılır diyebiliriz. 
Araba bakımı; aracın verimliliğini, güvenliğini ve dayanıklılığını sağlamak için temel bir husustur. Düzenli olarak yapılan araç periyodik bakımda, hava, yakıt, polen ve yağ filtresi değişimiyle aracın yağ bakımı ve motor yağı değişimi yapılır. Araba yağ bakımı fiyatı ihtiyaçlarınız dahilinde değişiklik gösterdiği için bütçenize uygun olan ürünü kullanabilirsiniz. Ayrıca araç ekipmanlarının kontrolü, ön ve arka fren balataları ile silecek değişimi ve süspansiyon kontrolü yapılır. 
Aracın bakım sıklığı, aracın markasına, modeline, yaşına ve sürüş alışkanlıklarına göre değişir. Genellikle, arabanın küçük çapta bakımının her 12 ayda bir veya her 10.000-20.000 km'de bir yaptırılması önerilir.  Ancak aracınız dizel ise, önerilen dizel araç bakım periyotları her 5.000 kilometrede veya 6 ayda bir tekerlek hizalama dengelemesi ve kontrolü yaptırılması yönündedir.
Aracınızın ömrünü ve performansını en iyi seviyede tutmak için, belirli aralıklarla ve mevsime göre düzenli kontrol edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Aracınızın bazı parçaları düzenli olarak kontrol edilmelidir; diğerleri ise daha uzun aralıklarla gözden geçirilmelidir. Araç periyodik bakım listesi içinde yer alan işlemler; yağ ve soğutma suyu seviyeleri, hava filtresi, lastik basıncı ve diş derinliği, farlar, dönüş sinyalleri, fren ve park lambaları, yağ, filtre ve lastiklerin bakım kontrolüdür. 
Motorlu taşıtları düzenli olarak kontrol etmek, ayarlamak ve değiştirmek performanslarını önemli ölçüde artırır. Bakım, profesyonel denetimler ve müdahaleler yoluyla büyük sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak araç bakımlarınızı her ne kadar düzenli yapsanız da kötü sürprizlerle karşılaşmamak için araç kasko sigortası yaptırarak hem kendinizi hem aracınızı güvence altına alabilirsiniz aynı zamanda motor bakım ücreti gibi ağır masraflar için de bütçenize destek olabilirsiniz. 
Aracınıza günlük, haftalık ve aylık olacak şekilde yapılması önerilen periyodik bakımları aşağıdaki başlıklarda inceleyelim.  
Günlük bakımlar ilk bakışta göz korkutucu görünebilir, ancak tutarlılıkla, hava durumunu kontrol etmek kadar basit hale gelirler. Günlük periyodik bakımlar; lastiklerin, farların, fren, arka, sis ve sinyal lambalarının, ön camın kontrollerini kapsar. 
Haftalık oto kontrol bakımlarını gerçekleştirmek, özellikle sıvı seviyelerine ve kritik bileşenlere odaklanarak ileride ortaya çıkabilecek daha önemli sorunların önüne geçebilir. Haftalık yapılması önerilen periyodik bakımlar; motor yağı, soğutma sıvısı, fren sıvısı, ön cam yıkama sıvısı ve lastik basıncının kontrolleridir.
Aylık periyodik kontroller, performansı etkileyen kritik unsurları kontrol ederek aracınızın genel sağlığını daha derinlemesine inceler. Bu bakımlar; hava filtresinin kontrolü gerekirse değişimini, akü temizliğini ve hidrolik direksiyon sıvısının kontrolünü kapsar.

Araç 10 bin bakım zamanına ulaştığında yapılması önerilen bakımlar; motor yağı değişimi veya ilavesi, standart ve tam araç kontrolleri, hava, yağ ve klima filtresinin servisi/değişimi ve fren kontrolü ve bakımı yapılmalıdır. 

Aracın 30 bin bakımı, sürüş güvenliği açısından oldukça önemlidir ve ihmal edilmemelidir. 30 bin bakımında yapılan işlemler, aracın yağ, hava ve polen filtreleri değişir aynı zamanda motor yağı ve karter tapa conta değişimleri de yapılır. Aracınız dizelse, yakıt filtresi de değiştirilir.

60 bin bakımların zamanında yapılması aracın ömrü ve kullanımı bakımından hayati önem taşımaktadır. 60 bin bakımında standart bakımların yanında birçok parça değişimi yapılır. Bunlar; buji değişimi, otomatik şanzıman yağ değişimi ve alternatör kayışı değişimidir. Aracın ağır bakımları da balata, triger kayışı, şanzıman ve direksiyon kontrolü ile rot ayarlarını kapsar.