Trafiğin kontrol altında tutulması her açıdan önem taşıyor. Trafiğin denetlenmesinden sorumlu olan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ile iş birliği yaparak trafik cezaları belirliyor. Her sene yenilenen ve değiştirilen trafik cezalarının miktarı ve kapsama alanı değişiklik gösteriyor. 2023 yılında belirlenen yeni trafik cezaları konusuna dikkat ederek trafikte güvenle aracını kullanabilirsin.
2023 yılında tekrar düzenlenen ve değiştirilen trafik cezalarının ne kadar olduğu sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Sürücüler trafik kurallarını ihlal etmemek ve ceza ödemek zorunda kalmamak için yeni trafik cezalarının ne kadar olduğunu öğrenmek istiyor. Trafik cezaları birçok farklı kalemde oluşturuluyor ve her bir kural ihlalinin ceza miktarı farklı olabiliyor. Farklı ceza maddelerine göz atarak hangi davranışların kural ihlali kapsamına girdiğini ve cezai durum oluşturduğunu öğrenebilirsin.
trafik
Alkollü araç kullanmak birçok açıdan yanlış ve riskli bir durum olarak görülüyor. Alkollü araç kullanmak trafik güvenliğini büyük oranda riske atarken aynı zamanda sürücü açısından da risk teşkil ediyor. Alkol etkisi altında araç kullanmak cezai yaptırıma tabii tutuluyor. 2023 yılında düzenlenen yönetmeliğe göre alkollü araç kullanmanın cezası 4.064 TL olarak belirleniyor. Sadece ilk yakalanmalarda geçerli olan bu ceza miktarı ikinci yakalanmada 5.096 TL’ye yükseliyor.
Trafiğin güvenli ve sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için hız sınırları belirleniyor. Yolların geçtiği mevkilerin durumuna göre belirlenen hız sınırları araçlar ve yayalar açısından güvenlik sağlıyor. Hız sınırlarını aşmak cezai yaptırıma tabi tutulmana yol açıyor. Radar cezaları olarak da bilinen hız sınırı cezası sınırlarını aşmamaya dikkat ederek hem cezai yaptırım alma ihtimalini azaltabilir hem de kendi güvenliğini koruyabilirsin. 2023 yılı için hız limiti aşımı cezaları konusunda hız sınırını %10 ile %30 oranında aşma 951 TL, %30 ile %50 oranında aşma 1.979 TL ve hız limitinin %50’den daha fazla aşılması ise 4.064 TL olarak belirleniyor. 

Yayaların kullanamadığı otoyollar şehirler arası ulaşımı sağlıyotr. Çok şeritli ve çok yönlü otoyollarda güvenli bir trafik akışı sağlanması için belirlenmiş otoyolda hız sınırı cezaları bulunuyor. 2023 yılı için belirlenmiş otoyol hız limitleri şu şekilde belirleniyor:

●     Türkiye’deki otoyollar için 120 km

●     Kuzey Marmara Otoyolu için 140 km (+ %10 pay)

●     E5 için 110 km (+ %10 pay)

●     İstanbul İzmir Otoyolu için 140 km (+ %10 pay)

●     Ankara-Niğde Otoyolu için 140 km (+ %10 pay)

Otobanda hız sınırı otoyol hız sınırları ile aynı oluyor. Zira otoban ve otoyol terimleri aynı anlamı taşıyor. Bununla beraber kimi bölgelerde otoban türünde yollar yerleşim yerlerinde, şehirlerarası yollarda, bölünmüş yollarda ya da çift yönlü yollarda olabiliyor. Bu durumda hız sınırları birçok faktöre göre değişiklik gösterebiliyor. Aracın cinsi ve hangi yoldan ilerlediği hız sınırını etkiliyor. Traktörler, otobüsler, kamyonlar, motorlu bisikletler ya da özel yük taşıyan araçlar bu cinslere örnek olarak verilebiliyor.
Ehliyetsiz araç kullanma cezaları 2023 yılında Yeniden Değerleme Oranı üzerinden düzenlenerek yenileniyot. 2023 yılında geçerli bir ehliyeti bulunmamasına rağmen araç kullanan ve trafiğe çıkan kişiler 8.190 TL para cezası ödemekle yükümlü oluyor. Ehliyetiniz yanınızda olmadan araç kullanma cezası 951 TL olarak belirleniyor.
emniyet-kemeri
Emniyet kemeri güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz olarak biliniyor. Kaza  durumlarında riski en aza indiren emniyet kemerinin takılmaması para cezasına tabi tutulmana yol açıyor. 2023 yılında emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak geçiyor.
Sürücülerin herhangi bir yere araçlarını park etmesi ya da duraklaması mümkün olmuyor. Yönetmelik ile belirlenen bölgelere araç park etmek veya duraklamak cezai yaptırıma zemin hazırlıyor. 2023 yılında yasak park cezası 436 TL olarak biliniyor.
Trafikte ses kirliliği beraberinde birçok sorun getirebiliyor. Yüksek sesle müzik dinlemek sürücünün odağının trafikten kaymasına yol açarak riskli durumlar oluşturabiliyor. 2023 yılında yüksek sesle müzik dinleyerek ses kirliliği oluşturmanın cezası 436 TL olarak geçiyor. Bu ceza aynı zamanda 72 ceza maddesi olarak da biliniyor.
Sürüş esnasında sürücünün odağını trafiğe vererek sürüşü güvenli bir şekilde tamamlaması gerekiyor. Sürücünün dikkatsizliği sonucu kendisinin ve trafikteki diğer yolcuların can güvenliği tehlikeye girebiliyor. Araç sürerken cep telefonuyla konuşmak sürücünün dikkatinin dağılmasına yol açıyor. Bu durumun cezası 2023 yılı için 951 TL olarak belirleniyor.
trafik-lambasi
Trafik ışıkları verimli ve sorunsuz bir trafik akışı için önemli bir rol oynuyor. Trafik kurallarını ihlal ederek ışıklara uymamanın cezası bulunuyor. 2023 yılında kırmızı ışıkta geçme cezası 951 TL oluyor.
Muayenesiz araç cezası 2023 yılında 428 TL’den 951 TL’ye çıkarılıyor.  Muayenesiz aracınla trafiğe çıktıktan ve cezai yaptırıma tabi tutulduktan sonra en fazla 7 gün içerisinde aracını onaylı bir şubede muayene etmen gerekiyor. Bu süre zarfı içerisinde aracını muayene etmemen ceza miktarının sürekli olarak artmasına yol açıyor.
2023 yılı için araç sigortasızlık cezası 436 TL olarak geçiyor. Cezaya tabi tutulduktan sonra 15 gün içerisinde cezayı ödemen durumunda %25 indirim uygulanıyor. Böylece ceza 327 TL’ye düşüyor. 
Alkolsüz araç kullanmanın herhangi bir cezası bulunmuyor. Alkollü araç kullanmanın cezası ise 2023 yılı için ilk yakalanmada 4.064, ikinci yakalanmada ise 5.096 TL olarak yazılıyor. Alkol testine itiraz etmenin cezası da 8.551 TL oluyor.
Trafik kuralları gereği yayalar önceliklidir ve sürücülerin yayalara öncelik vermesi gerekiyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde akışın bozulmaması adına oluşturulan bu ceza 2023 yılı için 888 TL oluyor.
Drift bir araç sürme tekniği olarak biliniyor. Halk arasında ‘drift atma’ ya da ‘yanlama’ olarak da bilinen bu sürüş tekniğinin trafik güvenliği üzerindeki etkisi oldukça olumsuz oluyor. Otomobil sporları arasında yer alan drift eyleminin standart trafikte yapılması büyük risk oluşturuyor. Drift eyleminin bu teknik için uygun olan sahalarda yapılması gerekiyor. 2023 yılı için drift cezası 20.342 TL olarak geçiyor.
Halk arasında makas atma olarak bilinen eylem sürücülerin şerit değiştirme kurallarına uymadan hızlıca şerit değiştirip bir ‘s’ şekli çizmesine verilen isim olarak biliniyor. Diğer sürücülerin dikkatinin dağılmasına yol açan aniden makas atma aniden şerit değiştirme cezası olarak da sayılıyor. 2023 yılı için makas atma cezası 20.340 TL olarak geçiyor.
Trafiğin sorunsuz ilerlemesi için belirlenmiş kuralların ihlali sonucu para cezaları yazılıyor. Emniyet şeridinin ihlal edilmesi sonucu yazılan emniyet şeridi cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarka belirleniyor. Sorunsuz bir trafik akışı için düzenlenen şeritlerin kullanılması da belirli kurallara tabi oluyor. Ceza alan sürücülerin en kısa süre içerisinde ödeme işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Aksi takdirde daha geniş kapsamlı yaptırımlar yürürlüğe girebiliyor. Günümüzde trafik cezası ödeme işlemleri internet üzerinden yapılabiliyor. Aynı zamanda geçiş ihlali sorgulama işlemini de internetten yapabilirsin.

●     Gözlüksüz araç kullanma cezası 2023 yılında da ehliyetsizlik cezası olarak değerlendiriliyor. Zira gözlük kullanmak zorunda olan kişilerin ehliyeti gözlüğe ya da diğer adı ile proteze bağlı oluyor. Gözlüğün olmaması ehliyette belirtilen protezin olmamasına, dolayısıyla ehliyetin de geçerliliğini yitirmesine yol açıyor.

●     Yönetmeliğe uygunsuz plaka kullanmanın cezası 1.671 TL olarak belirleniyor.

●     Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanmanın cezası 20.977 TL olarak belirleniyor.

●     Sahte plaka kullanma veya plakasız gezme cezası 20.302 TL iken, yetkisiz siren kullanımında 4.064 TL ceza yazılıyor

●     Plakanın okunurluğunu bozan değişiklikler yaparak trafiğe çıkmak 1.671 TL ceza yazılmasına yol açıyor.

Trafik cezası almamak için yapılması gerekenleri öğrendiğine göre, yola güvenle çıkmak ve sürüş emniyetini tehlikeye atmamak için ekstra dikkatli olman gerektiğini de unutmamalısın.